Etiketter

Fjærholmen, teknikkurs

Forberedelser til teknikkurs. Småpizza, helgens pausemat. :) Jeg hadde nemlig satt meg på flyet og dratt ned til Fjærholmen for å delta på Padletreff og teknikkurs med Padleopplevelser og Havpadlerne Tønsberg. Jeg var ganske spent, for jeg skulle låne en Nordkapp og det trodde jeg var en schwær båt som jeg kom til å slite en del med i mye vind. I tillegg skulle jeg padle med fremmed flatåre (jeg som vanligvis bruker vingåre) også, utfordring i seg selv.

Jeg dro noe forvirret nedover. En epostmelding på forhånd sa at jeg måtte ha "gode sko" (skulle vi på fjelltur?), solbriller med snor (hæ, sol?), caps med snor og tørr- eller VÅTdrakt. Våtdrakt? Skulle vi på selvmordsoppdrag? Det er da ISkaldt i vannet her til lands... Hjelm skulle jeg få låne. (Hm, kanskje det var et rockhoppekurs egentlig?) Ting kunne tyde på at forholdene sørafor er LITT annerledes enn jeg er vant til.

Instruktørene skulle demonstrere kameratredning
En liten presentasjonsrunde på land hvor vi måtte si hva vi er gode på (umulig oppgave) og hva vi trengte mest å lære og sånt (alt?), og så bar det rett ut på vannet med båtene, for å hoppe uti. Jeg synes fortsatt det er helt unaturlig når man har skaffet seg båt for å SLIPPE å svømme, at man skal plumpe uti. Men en flink (og tålmodig!) instruktør klarte både å få meg uti, og få meg til å vise både at jeg kan komme meg oppi og vippe meg opp ved hjelp av andres baug.

Nordkappen var imidlertid mer ustabil enn jeg hadde trent med før og vesten var litt i veien (den bygger jo en del foran), så jeg måtte mer bak på standard cowboyredning, istedenfor å komme meg direkte opp i cockpit som jeg prøvde først. Det må altså trenes mer på ustabil båt og med padlestæsjet på. Nyttig å finne ut sånn, istedenfor i en reell situasjon.

Dessverre ble jeg ganske våt, den drakten min er visst ikke så tett at det gjør noe når jeg skal mye opp og ned av vannet. :( (Nå skal den jo inn til tettings, men det aner meg at det lekker en del inn mansjettene, at de ikke er stramme nok til meg - og det er vel lite å gjøre med.)

Alle på kurset fikk hver sin makker som vi skulle følge med. Marte, Morten og jeg fikk to. :) Her trener Marte på å gå under og så eskimoredde seg ved å vippe seg opp ved hjelp av baugen til Morten. Dessverre lite action akkurat da jeg knipset, men... De var flinke. Her ser vi forøvrig Fjærholmen-stranda vi holdt til på, i bakgrunnen.

Som man ser på bildet hadde ikke de solbriller, verken med eller uten stropp - det hadde heller ingen andre på kurset. Og hva skal man med stropp i capsen når den sitter fast med hjelm i alle fall? Ingen fare. (Forresten tror jeg bare det var jeg som hadde caps i det hele tatt!)

Så padlet vi litt bortover langs land et stykke, så instruktørene fikk se hvordan det lå an med padleteknikken. Jeg som trodde at jeg ikke kunne padle med flatåre, kunne visst det. Så er det ikke så stor forskjell på vingåre og flatåre likevel, da, kanskje?

Flåte. Det ble mye flåteligging i løpet av helga. Hver gang noe skulle sies eller demonstreres, måtte alle i flåte. Jeg er LITT lei av samlingtegnet nå.

Det fungerte jo fint på det viset at alle lå samme vei, og instruktørene kunne ligge foran og demonstrere, og fortelle. Det fungerte ikke like bra når én i flåta ble liggende feil vei. Alle må samme vei. Flåte er nyttig når man er såpass mange (vi var ni på kurset) som skal snakkes til samtidig.

I lunsjpausen var vi på stranda på Fjærholmen. Fin utsikt utover. Det var jo ikke bare teknikkurs denne helga, det var også turer, prøving av kajakk og rullekurs. Mulig det er rullefolkene som er avbildet her.

Så var det ut på tur, og jeg fikk prøvd litt vind fra siden i båt uten ror. Jeg tror jeg skjønte i løpet av helga hvordan det der skeget fungerer. Det er jo absolutt nyttig, jeg har jo det på gammelbåten. Her padler jeg fremst, og så kommer de andre bak i en sånn diamantformasjon. Seriøst, vi padlet diamant. Og så padlet vi på linje noen ganger. Det er smart når man skal krysse over båtleier og sånt, da tar man liten plass. Vi byttet også på å være leder, og bestemme hvem som skulle padle her og der og diverse.

Personlig ble jeg ganske lei av å hele tiden skulle justere padlingen og farta etter hvor alle de andre lå hen, og hadde det vært mye sånn her padling på våre fellesturer så hadde jeg nok holdt meg langt unna. Men det er klart det blir mer av sånt på et kurs når man skal trene for å få det "inn i ryggmargen". Og nettopp siden jeg har så lite bruk for sånt her (vi har lite båter og båtleier) er det vel desto viktigere at jeg har fått det skikkelig inn til de gangene jeg kommer til å trenge det.

Men jeg kjente at på slutten av dag 1, hadde jeg mest lyst til å bare stikke ut på sjøen da vi var ferdige, og padle en tur i eget tempo. Gruppeturtempo hvor man ikke får padlet noe som helst fritt er virkelig en liten prøvelse. Hvor fort som helst, liksom. Men jeg klarte å dy meg, sånn gjør man jo ikke. ;)

En annen viktig ting - støttetak. Det trenger jeg også å få inn som refleks. Og så alle styretakene her og der, foran og bak og på siden. Jeg kunne vel de fleste bortsett fra sideveis forflytning i fart (som jeg ennå ikke får helt til forsåvidt), men det var greit å se akkurat hvordan det skulle gjøres sånn at man kunne forbedre dem. Plutselig funket alle så mye bedre, de ble mer effektive.

Andpolo var faktisk litt morsomt. To lag, om å gjøre å holde badeanda i laget. Ingen vinnere, ingen tapere. Da spiller jeg også. Veldig glad de ikke laget en mer konkurransegreie ut av det, for sånt er jeg allergisk imot. Nå var det bare skøy.

Pauser er viktige når man holder på sånn. Ikke bare må folk få komme seg på do, men man må jo få fylt på med litt energi og jeg tror det er bra med litt pause for hodet også et øyeblikk innimellom, når man får masse ny informasjon. Sånn at det får lagret seg.

Vel tilbake i leiren var det etterhvert tid for grillings! På grillinga var det også med noen som hadde vært på de andre aktivitetene på treffet. Veldig trivelig. Jan borterst her på bildet kunne imidlertid fortelle at temperaturen nylig hadde vært nede i fire - 4 - grader om natta. Det var 10 grader mindre enn varslet hadde sagt da jeg sjekket for noen dager siden! Altså, jeg hadde med feil sovepose. Skitt.

Og jeg som hadde reist til syden... Men ikke langt nok, tydeligvis, i forhold til varme...

Vel, jeg flyttet ut fra den bakerste lavvoen og inn i den fremste her - for den hadde ovn! Med ullklær, jervenduk og et par pledd så ble det passelig sovetemperatur... Dessverre sov jeg nesten ikke likevel, for det var alskens rare lyder. 

Regn, for eksempel. Det våkner jeg jo tvert av. For ikke å snakke om når det begynte med lyn og torden! Da var jeg litt urolig, som lå i en lavvo med høy metallstang i, men det ble straks bedre da det gikk opp for meg at det ikke var torden jeg hørte, men en som snudde seg på en Exped-matte i et telt lenger bort... 

Så jeg var egentlig fryktelig sliten og trøtt da jeg våknet til dag 2.

Jeg hadde ikke lagt merke til i invitasjonen at teknikkurset var spesielt for morrafugler, men det har nok stått. For hele gjengen sto kjempetidlig opp! De første tror jeg var oppe minst halv åtte. (Sjokk!) Og siden teltvegger har lite lydisolering var det bare å følge på. Her er det frokost! Med sveiveradio og Jans deliciouse brød med syltetøy inni. :) Ikke SÅ ille å stå tidlig opp. ;)

Og sjekk det været! Plutselig kom det en padler innover i denne utsikten, og jeg syntes det var noe kjent med profilen. Kunne det være...?

Ja, det var det! RulleRolf! :D Så artig! Han leser bloggen min, og jeg leser hans. Så jeg kjenner ham jo! ;) Skikkelig pussig, her var jeg på et treff med bare fremmede folk. Og så dukker det plutselig opp en kjenning - som jeg aldri før har møtt! Internett er rare saker. :)

Selv om han ikke visste at jeg hadde bursdag dagen før, hadde han med en presang til meg. Veldig kul presang, som vi forhåpentligvis får testet ut i et senere blogginnlegg en gang. :)

Tusen takk Rolf! Veldig hyggelig å endelig få treffe deg. :)

Men så var det ut på tur! Først så vi på kart og la opp en rute ut imot Bolærne, og så bar det utpå. Vi fikk prøvd sleping ganske tidlig, da Marte mistet skeget sitt. Det var jo noe av det vi skulle øve på i dag, sånn sett ypperlig. Så slapp noen å bli slepet fordi de ikke klarte å henge med, det var båten sin skyld. Vi testet også slep med skadet person, det var artig for da fikk jeg padlet i flåte.

Min skadde frisknet nemlig litt til etterhvert som det ble kjedelig å henge bak der. ;) Og så er det jo viktig å holde seg i aktivitet for å ikke bli kald, også, så vi byttet litt på å hjelpepadle. Men plutselig veltet sleperen foran, så jeg måtte i prinsippet velge mellom å berge ham eller ta vare på den skadde... Heldigvis var min skadde blitt såpass at han klarte seg selv mens jeg berget han som var i vannet... For en flaks! :)

Dessverre var jeg så utkjørt etter en søvnløs natt, at jeg nå måtte ta det litt med ro resten av dagen. Her ligger vi og venter litt fordi jeg holdt helt på å kollapse, så jeg måtte ha litt energi og pause.

Bittelitt vind og litt småskvalpesjø. Nordkappen var ingen utfordring i den sjøen der, koselig båt. Men i det minste var det langs en øy, så vi slapp de formasjonsgreiene. Et øye med en makker eller to, så var det bare å padle, endelig. Synd jeg var så sliten, for det var jo morsomt med endelig LITT bevegelse i havet. :) Men jeg ble nok fristet til å gi på mer enn jeg egentlig hadde inne, så jeg ble enda mer sliten. I pausen lurte jeg mest på om jeg kom til å svime av eller spy, men unngikk begge deler. Og så fikk jeg Cola hos Trygve, det tror jeg nesten berget resten av dagen. Takk for den!

Pausen tror jeg var lagt for å trene på knotete ilandstigning og utsetting... Her var det bare å hjelpe hverandre - og det er jo både fint og nyttig. :)

Hva i verden gjør han på dette viset? Jo, her byttes det båter. (Flåte - igjen.) Flåte er stabilt, ingen tvil om det.

Så må det byttes tilbake igjen, da bruker vi flåte i litt mindre skala...

Padling langs land er ypperlig for å øve på alle styretakene man har lært.

En flott seilbåt møtte vi også! :D Turen innover fikk vi litt vind fra siden og bittelitt skvalpesjø. Ikke noe utfordring akkurat, men helt passelig for meg som var helt uten overskudd.

På slutten av kurset var det introduksjon til rulla. Jeg prøvde ikke akkurat på den, men jeg fikk nyttige tips som jeg kan bruke på egenhånd. Jeg fikk fylt ut et par "hull" i forståelsen av den, så kanskje jeg får det til etterhvert nå, bare jeg tør å prøve. Veldig dumt at jeg må sende inn drakten akkurat nå, ble jo litt motivert egentlig. Jeg som har Inuk med liten cockpit burde jo absolutt kunne den.

Det virket som instruktørene var fint fornøyde med oss, og vi fikk alle sammen nytt merke på våttkortet. Nesten litt synd å ikke være "svartpadler" lenger, jeg likte i grunnen å være det. Men på et blunk nå så har jeg fått meg våttkort med to klistremerker på. 

Et bra kurs, og det var absolutt verdt turen nedover. Selv om jeg hadde sett for meg at teknikkurset var litt mer hardcore enn dette her. Samtidig ser jeg at det var jo ikke plass til så mye mer, heller. Nå har jeg lært detaljene på diverse teknikker, så får jeg terpe på det og heller ta et enda mer hardcorekurs etterhvert når jeg har blitt mer fortrolig med å plumpe i vannet. ;) Og da skal jeg sørge for søvn om natta (ørepropper!), så jeg blir opplagt nok til å strekke ting til det ytterste. Det lærer man nok mest av.

Og så skal jeg minne Remi om hvilke intensjoner vi hadde i vår, og hvor mange (få!) rull og tull vi likevel har hatt i sommer... Ikke holdbart. ;) Noe må gjøres!

Men det ER da ikke fornuft i å svømme når man har båt... ?

5 kommentarer:

 1. Flotte greier det der. Har det fint her i Vestfold og. Bra innlegg....

  SvarSlett
 2. Hehe.
  Artig å lese om deg i søringland.
  Nå er det så lenge siden jeg har bodd der, at det virkelig er søringland for meg.
  Nei det er ikke fornuft å svømme når man har båt.
  Unntatt av og til, for å bli motivert til å holde seg i båten.
  Og å bli flinkere til å holde seg i båten.
  Du har rett, for lite rull og tull i havet i år på oss.
  Men her er isfritt ennå en stund, så når jeg en sjelden gang har fri - så får vi prøve våtpadling.

  Remi

  SvarSlett
 3. Søringland he he den er god.Kjempehyggelig å møte deg, det er rart det er som om vi var kjente. Veldig hyggelig og jeg håper vi kan padle sammen en dag

  SvarSlett
 4. Remi, nå sender jeg straks inn drakten for å få den tett, så da går det en stund til jeg kan, dessverre. :( Vet ikke helt hva jeg skal gjøre på Guvågturen, det er nesten garantert at den ikke rekker tilbake før den tid. Får håpe på finvær.

  RulleRolf, takk det samme. :) Du er nok litt mer iherdig på kilometersamlinga enn jeg er, men. :) Det hadde vært artig om det passet seg sånn en gang.

  SvarSlett

Kommentar - ja takk! :)