Etiketter

Vinjesjøen omegn

Helg, og flott værvarsel. 3-4 m/s vindvarsel var jo så man kunne vurdere yttersiden. Jeg vurderte Gaukværøy (bildet), men slo den fra meg. For skittent farvann på yttersiden av den, og så er den siste stopp før - Grønland, kanskje? Den lille vinden som skulle være, var jo fralandsvind også. Men hvor skulle jeg ellers padle? Ingen aning. Sendte en melding til Bergen: "Hvor synes du jeg skal padle i morra?"
Svar tikket inn: "Gaukværøy". Jaha, ja...

Så jeg kjørte av gårde (det kan ikke være tilfeldig når to tenker samme tanken?), men da jeg kom på yttersiden av Bø så jeg at det sprutet hvitt overalt det var antydning til stein og grunner. Ved strendene kom det dosende svære bølger. Njæææ. Plan revurdert og endret litt på.

Finn to feil!
Gårdagens spørsmål på Facebook var som følger (ingen helt korrekte, men en del i nærheten...):
1. Hvor mange par padlesko/støvler har jeg?
2. Hvor mange par hadde jeg med meg for padling i dag?
3. Hva hadde jeg på føttene under padling i dag...

Svar:
1. Tre par støver, ett par sko(aktige ting). Fire par tilsammen, altså.
2. Nei, da var det ikke rimelig å vente at jeg skulle ha med meg én eneste j@vla sko!
3. Se bildet...

- Jæklar! Skotørker er smarte greier (eeeh, håper ikke han som innførte skotørkeren her i huset, med mangel på tillatelse fra skotørkerhateren - meg - leser dette). Bortsett ifra - at når noe står i tørkeren, er det helt umulig å huske på. Grrr! Ikke første gang - neppe siste gang.

Fjellsko passer veldig dårlig inn i mitt HMS-opplegg, men jeg gjorde et unntak i dag. (Alternativet var tross alt å droppe padling - eller kjøre en time hjem igjen for å hente, og en time tilbake igjen!) Til mitt forsvar - skolissene er stappet oppi skoen, ikke knytt - altså skulle det gå an å få dem relativt enkelt av seg om noe hektet seg fast nedi. Jeg sjekket dessuten at jeg skulle klare å nå med kniven! Så kom ikke her.

Vel, etter å ha fått skobekledningen godkjent av HMS-ansvarlig satte jeg ut ifra Vinjesjøen. Vinden var nøyaktig som meldt, sørøstlig 3-4 m/s (ei stund oppi 5/6, men ikke mer). Jeg syntes ikke det virket som så voldsomme dønninger heller, men det må ha vært godt drag i sjøen etter all brytingen rundt om å dømme.

Denne stranden lå i le bak ei øy, så her gikk det an å komme nært. Var ikke klar over at de henger fisk her, ny informasjon. Lenger bort var det folk på tur i fjæra, koselig innslag.

På øya utenfor var det rester etter andre tider. Hadde jeg hatt på meg padlestøvler hadde jeg nok gått i land her... Men med fjellsko som skulle brukes resten av dagen var det lite aktuelt.

Det hadde nok gått helt fint å padle ut til Gaukværøy. Men jeg vet hvordan det er på andre siden av øya, og med den sjøen som var kom det nok ikke til å gå å padle rundt den på forsvarlig vis, uansett.

Så jeg droppet det, og padlet heller rundt og hit og dit mellom øyer og skjær i området. Litt ut i bølgene, kikke på brottene og gjøre meg kjent i området. Jeg burde padle her mer egentlig, og det kommer jeg nok til å gjøre også, siden jeg nå har funnet et ok sted å sette ut. Det var til og med en hump jeg kunne kjøre inntil og dra kajakken bak på, så jeg fikk den greit ned av taket uten mer styr.

Grunnet nevnte skoproblematikk padlet jeg tilbake til Vinjesjøen for lunsj ved ei flytebrygge... Hadde faktisk med meg brødskiver - mat! Plusspoeng? Slett ikke hver dag det skjer. (Av en eller annen grunn synes jeg mat er noe styr på tur. Litt rart.)

Denne holmen synes jeg var kul, det syntes skarv og måker også.

Ja, så fikk jeg sett Mannen fra havet fra "motsatt" synsvinkel, også. Seinere traff sola prismen han holder i hendene sånn at det ble et lys jeg så på lang avstand. Ja, jeg så faktisk lyset (! he he), men ikke mannen fordi han var så liten så langt vekk. Stilig.

Jeg tror det var på enden av denne holmen det ble sånne kule sprettbølger. Ikke kjempestore, men de laget artig lyd. Jeg padlet flere ganger ut på endene av holmen, uten å padle rundt fordi det brøt sånn utfor. Men etterhvert roet det seg, så til slutt kom jeg helt rundt også. Det virket som det ble mindre drag i sjøen straks den falt? Er det noe med dét, at det blir mer når den flør, og mindre når den faller? Eller var det sannsynligvis tilfeldig sammentreff?

Nå var det blitt så rolig at det ergret meg litt at jeg ikke padlet ut hit likevel. Men nå var det for seint - jeg skulle i bassenget også. Så det var bare å komme seg på land, og få i seg litt mat før neste runde.

Sola var forøvrig også et moment som gjorde at jeg ikke padlet ut til Gaukværøy. Jeg måtte flere ganger la være å padle dit jeg hadde tenkt fordi sola skinte sånn at jeg ikke så noe. Det ville vært upraktisk der ute.

Litt på en snurr, kan man si... Som vi ser er det ei kryssing over til øya, og det verste var egentlig at jeg kunne fått båter på kryssende kurs fra venstre uten å se dem på grunn av sola. Det var vel på det punktet HMS-sjefen sa at nok var nok - hold deg i området.

Jækla fin dag. Blått er heldigvis en av de fargene jeg liker godt.

Hva i all verden er dette? En av Ræk-skulpturene?

Nydelig. Litt trasig å gå på land - men prosjekt rulling fortsetter. (Dog kom ikke marsrulla i sjøen på plass, grunnet samme nevnte mangel på sko!) Rulle på begge sider gjennomført i basseng.

Her en snutt for de som vil ha en "smak" av findagen.

6 kommentarer:

 1. Looks like a beautiful day. Be careful out there by yourself.

  Tony :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Thanks, it really was. Finally, it's possible to feel som heat from the sun, too.

   Slett
 2. Jeg var forbi det området i 2009, og husker det som ett fint område. Vi tok heller ikke turen ut til Gaukværøy etter vurdering av værforhold. Dagen etter avbrøt vi turen nordover på grunn av grov sjø og kulingvarsel. Du har mye flott natur å boltre deg i, i forhold til min urbane padling i en lukket fjordarm uten dønning. Logistikk har sin utfordringer......

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nok å velge i rundt her. :) Her er det både lukkede fjordarmer og åpent hav med kule dønninger. Dønninger er best - men ikke å foretrekke så mye av når man vaser rundt alene.

   Slett
 3. Synes HMS-sjefen var fornuftig jeg. Personlig har jeg sluttet å foreta kryssinger på mer en noen 100 meter alene etter å ha blitt overrasket av vind (som ikke var meldt) på vegen hjem. Det var ikke gøy…..

  SvarSlett
  Svar
  1. Siden HMS-sjefen er meg selv, så er jeg som regel enig og synes avgjørelsene er fornuftige. Med noen unntak, riktignok…

   Jeg padlet jo denne strekningen (med selskap) i høst, med speilflatt hav til vi rundet Litløy, da tok vinden seg opp rimelig plutselig. En hel del, såpass som man kan regne med i verste fall egentlig. Så akkurat her har jeg høvelig peiling på worst case, og det er overkommelig. (Dog ikke heeelt ønskelig.)

   Slett

Kommentar - ja takk! :)