Etiketter

Hilleberg Staika

Plutselig kom det et nytt telt i hus. Egentlig hadde jeg tenkt å kjøpe et nytt Exped Orion Extreme II, men tilbudet jeg skulle slå til på forsvant før jeg hadde bestilt. Utsolgt fra leverandør, til og med. Plutselig dukket det opp et nesten like godt tilbud på Hilleberg Staika – eller egentlig bedre, for dette er jo en del dyrere i utgangspunktet. Så bæng, det var bare å slå til. Dette er såkalt black label, de sterkeste teltene til Hilleberg. Javel.

(Innlegget kommer til å oppdateres etter hvert som jeg får erfaring med det.)

Her er første prøveoppsetting i stua. Jeg fikk litt sjokk da jeg tok teltet ut av esken, det var jo så stort og tungt! Jeg har jo kun brukt Tarptent Scarp1 i sommer, så det var jo en viss forskjell. Men dette er også et halvkilo tyngre enn Orion, etter det jeg har lest. Solide løkker i hjørnene er det i hvert fall.

En av tingene jeg var spent på, var plassen i forteltet. I forhold til enmannsteltet så dette er jo allverdens plass i forhold… Både inne og i «gangen» her. I forhold til Orion – not so much. Rett og slett lite i forhold.

Bardunstrammedings til venstre. Til høyre er teltdukfeste midt langs veggen.

Som vi ser lenger opp så har dette teltet ei slags «hette», eller skal vi kalle det lokk? I hvert fall, det festes sånn her på hver stang. Greit å sette fast, et lite plunder å løsne. Med frosne fingre tipper jeg banning. (Som om jeg telter da.)

Disse her har jeg ikke helt skjønt. I hjørnene i innerteltet er det to hemper oppover. Hva det er som skal festes i dem vet jeg ikke. Hempene er av strikk, ikke tau.

Bardun og stang. Stangsystemet er en velsignelse sammenlignet med Orion. Som vi ser her er det ikke lange biten den må nedi kanal. Herlig. Bare å plugge bunnen fast, stikke stengene kjapt i og klipse fast teltet. Vips ferdig. Mye enklere med dette her.

Jeg visste om at kanalene skulle være fargekodet sånn at man trer riktig, men la likevel ikke merke til kodingen før etterpå. Den var rimelig anonym.

Disse her vet jeg heller ikke hva er til. Det svarte stoffet er gulvet, og dette er veggen innfor myggnettingen. Det kunne jo i teorien være at denne skulle i den strikkhempa, men de var ikke akkurat plassert sånn at de passet. Så da aner jeg ikke hva noen av delene er til.

Innerteltet festet i ytterteltet på denne måten.

Advarsler hører med. (Jeg tok bildet for det var så mørkt inni teltet at det gikk ikke an å lese hva det sto. Jeg så bare at det var en lapp med tekst.)

Glidelåser er det nok av på dette teltet. Dette er i toppen. Så om man sliter med å få sove og blir lei av å telle sauer, så kan man telle videre på glidelåser.

Men er ikke det noe rart her?

Her ser man det bedre. Her står jeg i enden av kanten til gulvet, og tar bilde på langs. Som vi ser strekker ikke akkurat taket utover innerteltet – altså, om regn daler rett ned så regner det inn så snart døra er åpen. Er det feil noe sted? Det var ikke like ille på andre siden. Men jeg kan ikke forstå at dette er som det skal være, jeg håper noe er feil med oppsettet, eller no.

Diverse andre reviews tyder dessverre ikke på det - omtales som "feilkonstruksjon" og at det kommer vann INN i innerteltet når man åpner døra. Også her kommer Staika fullstendig til kort sammenlignet med Orion, som har tak laaangt utover innerveggen. Og også plassert på en slik måte at det dekker bagasjen bra. Det blir jo ekstra viktig når det er så lite bagasjeplass som her.

Sånn her fester man dørene, en dings som må gjennom ei strikkhempe. Dette synes jeg er noe fiklete møl allerede, jeg irriterte meg selv her jeg sto i ei varm, tørr stue. Hvorfor har de ikke heller et bånd med en dings man bare kan klipse på stanga? Eller sånn som Exped'n, en dings man bare hekter i – ikke helt gjennom – ei løkke? Tungvint.

To lommer på veggene i innerteltet. Ikke mer enn minimum, altså. Ligger man to i teltet, samme vei, får den ene lommen sin ved fotenden.

Som sagt, her er glidelåser så det holder alle veier. Sånt her synes jeg også er noe drit, mye enklere opplegg på Exped'n. Jeg har allerede bannet over dette når jeg skulle ut – man må bruke to hender. Men en bra ting når det gjelder glidelås, var at de på ytterdørene hadde en sånn dings man kunne feste dem med, sånn at de ikke sklir opp av seg selv. Det var kjekt – så lenge man husker det når man har det travelt med å komme ut.

Å ta ned teltet var like enkelt som å sette det opp. Dette gir store plusspoeng herfra. Ihoplegging må jeg imidlertid sjekke videoen en gang til for å se.

Plusspoeng også for skikkelig rødfarge. Jeg tror Expedteltet er mer kompakt pakket her, selv om jeg presset noe luft ut av Staikaen. Tror uansett jeg skal få meg en komprimeringspose til det, her er det jo null niks stramming på posen. Ny minus. Såvidt jeg kan se har Staika tjukkere (og sikkert mer solide) stenger. I tillegg er det definitivt mer plass inni Orion, selv med hylla.

Strengt tatt så kommer Exped Orion best ut. Så kvaliteten på Hilleberg bør fanden sprelle meg være sykt god.

Det aner meg dessuten at det «gode» teltet jeg og Xen lånte hos Xsvigerfar en gang for masse år siden, som vi aldri lånte igjen fordi det bråkte så inni S@at@an at det nesten ikke gikk an å sove – skal vi tippe hvilket merke det var? Jeg har ikke fått svar, men Xsvigerfar hadde alltid det som het seg var best av utstyr. Så det bare aner meg, som nevnt, at det kanskje muligens kunne være et Hilleberg… I så fall må jeg huske å ta med ørepropper. (Men jeg skal ikke dele ut flere minuser før jeg vet.)

6 kommentarer:

 1. De små strikkhempene i hjørnene er til å henge opp innerdørene, tilsv ytterdørene. Plastkrokene i bunn av innerdørene er til å feste innerduken om du vil åpne/splitte disse og bare ha myggnett der.
  Bestiller du deg et gulv til teltet blir du enda mer fornøyd ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å! Det var jo det jeg tenkte først at det kunne være, men da forstår jeg ikke plasseringen av dem. Syntes ikke det passet i det hele tatt.

   Gulv er underveis i posten. :)

   Slett
  2. Du finner nok utav det.. Som kajakktelt er det iallefall det beste jeg kan tenke meg, litt for tungt som det førstevalgte telt på fot/skitur alene dog..
   Det går greit opp og ned med votter på, selv i mye vind..
   Om du lukker luftinga i døra og trekker ytterglidelåsen sånn ca 3/4+ igjen når du tar det ned, får du opp teltet i sprutregn med fotan innunder gulvet, om det så er neste gang, omtrent helt tørt.
   En liten tapebit, eller f,eks neglelakk som markør på midten av stengene gjør det lettere/kjappere å dele/samle dem ..
   Om du som huskeregel har "Norge i rødt hvitt og blått", går stengene best på i motsatt rekkefølge, altså blått, hvitt, rødt..
   Medflg plugger er gjerne for korte for sand/torv/snø, ikke at du trenger dem så ofte egentlig.. Litt tear-aid om du svir/stikker høl noe sted er kjekt å ha fast liggende sammen med øreplugger i lommene inne ;)

   Slett
  3. Å få det kjapt opp i regn er en vesentlig faktor, den skal noteres. Synes nedtakingen og sammenrullinen også funket bedre på dette egentlig. Bra påminnelse med ørepluggene, må skaffe øyemaske også. Viktig ekstrautstyr. :)

   Slett
 2. Ser jo ut som en bra sak det der. Du må gjerne sette det opp neste helg. Det blir ihvertfall æ og gjøre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi får se, nu har æ jo lært at telt e "spare spare lenge vare". Best å ikkje utsette det for unødvendig UV-stråling, altså ikkje sette det opp når man ikkje må.

   Slett

Kommentar - ja takk! :)