Etiketter

Exped Ergo hammock vs. Amok Draumr 3.0 testtur

Amok Draumr 3.0 var kommet i posten, så jeg var selvfølgelig interessert i å teste den. Jeg dro hit, til Blokken, der jeg vet at det er en del furuskog. Furuer er fine til å henge i, mye annet blir spinkle (og/eller lave) greier her hos oss.

Jeg hadde ikke gått langt før jeg fant dette her. Fine greier – syntes de kanskje, som la dem der?

De her var i hvert fall fine. Det ble en utfordring at mange av disse furuene hadde mye greiner nederst også, så det ble ikke riktig så lett å finne et sted å henge som jeg trodde – og faktisk trengte jeg to steder tett ved hverandre, for jeg skulle jo teste to køyer samtidig.

Det hadde skyet over i løpet av dagen, men det var liten fare for regn. Så tarpene hadde jeg latt være hjemme. Det ble en fin kveld.

Men så var det denne nye hengekøyen da. Her er første aber – man må passe på at den ikke har snurret seg. Det har jeg aldri måttet med Exped-køya, så det var jeg ikke obs på, og merket det følgelig ikke før den var ferdig hengt. Irriterende, men da husker jeg det vel neste gang.

Jeg hang opp Exped-køya like i nærheten, for å se og kjenne forskjellene tydeligere. Hang den så stramt jeg kunne, jeg får den litt strammere enn før ved det nye pinnetrikset. (Stikk en pinne i hullet i tauet, så blir det lettere å stikke karabinen inni når tauet er stramt.)

Men så var det denne Draumr da, som skulle henges opp. Det var et lite styr, for den må jo være helt bein ellers blir man liggende på siden. Skjønner ikke helt hvorfor denne er så mye mer ømfintlig på dette enn den gamle er, men den er nå det. En minus.
Liggeunderlaget gikk ikke å få stukket i uten plunder heller, for det stoppet i fotposen som lå feil. Men noe lignende tror jeg har skjedd på den gamle også, så det trekker jeg ikke for.

Myggnettingen var litt irriterende i veien, selv om det er strammedings. Det er jo ikke en selvfølge at det er noe greier å feste den ekstrastrikken i.

Men utsikten var upåklagelig, og den var jo en av hovedårsakene til at jeg kjøpte denne, til tross for at jeg har Ergo fra før. Denne har jo stramming til sånn lenestolfunksjon, sånn at man får ryggen litt opp. Man ligger ikke bare flat sånn som i den gamle. Det er kjekt. Utsikten er et stort pluss med denne. Veldig stort. (Men begrenser seg nok noe med tarp over.)

Se her, utsikt til siden også. Men jeg faktisk lå ikke så godt i denne her. Det var akkurat som den var «stram», jeg ble liggende anspent i hele meg. Det var rett og slett ikke så avslappende å ligge i den.

Om natten våknet jeg to ganger av at jeg hadde sklidd ned i enden på den – med påfølgende interessant manøver for å komme meg opp derfra, i og med at jeg hadde armene inni soveposen… 
Det burde nok vært på film. Hvordan man kan skli ned i enden av noe som ligger flatt er usikkert. Men antagelig burde jeg strammet litt på de stroppene, sånn at endene peker bittelitt opp. Nå kunne det virke som det var motsatt. Avventer en minus for dette.

Det viser seg at fargen også står godt i stil med soveposen, som er blå. (Her er den vrengt.) Det gir vel ikke akkurat en pluss, men en Mozart-kule kanskje.

Det stemmer forresten at den gynger mer enn den gamle. Akkurat det er positivt på en måte, men så er det dette «stramme» som gjør at lyden ved gynging liksom forplanter seg, det er litt ekkelt. Men jeg håper det bare var en grein som gnisset på tauet, at ikke det var rundt stammen. For da skjer det ikke neste gang. Så ingen minus notert der foreløpig.

Denne gamle hengekøyen er jeg godt fornøyd med, altså. Sover kjempegodt i den. Den har også bedre opphengsystem enn mange andre synes jeg, men Amok sitt skulle være enda bedre, derav nybestillingen likevel.

Egentlig skulle vel her vært en hel turrapport, men det er faktisk det dette er. For jeg dro på kvelden, sov, spiste frokost og dro hjem. Det som kan nevnes er vel fuglekvitter og rypekurr om natten. Ellers lite fres.

Her er nok den vesentlige forskjellen på liggingen. Småsnorer istedenfor stramt stoff fordeler nok bedre utover hele greiene på en måte, så det føyer seg mer etter kroppen. Antagelig. Men stoffet opp her, fra underlaget, er jo det som gjør at denne har dårligere utsikt. 

Og så stemmer det visst at den siger i løpet av natten. For denne hang oppe helt uten vekt (ikke liggeunderlag heller), og så mye slakk ble det på den tiden. her var det såvidt jeg klarte å få karabinen i kvelden før, fordi tauet var så stramt. Slakket nok 20–30 cm faktisk.

Dette er bare en foreløpig test, jeg håper å finne ut av de justeringene slik at neste opplevelse med Draumr blir litt bedre. Planen er å selge Exped'n, så interesserte må gjerne gi et hint.

Ordentlig test med detaljer osv. kommer etter hvert, når jeg har fått prøvd flere ganger. :) Er ikke ferdig konkludert ennå.

14 kommentarer:

 1. Du blir nok fornøyd skal du se, men ikke heng den for stramt mellom trærna.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg regner med det, Expedn var nå også litt plundrete de første gangene. Så det kommer seg nok etter hvert. Jeg har fått med meg det der med ikke stramt, men jeg må nå nødvendigvis ha det så stramt som det må være for å ikke subbe i bakken. Liten vits med hengekøye om den når nedi, på en måte. Og det er begrenset hvor mye jeg kan klatre i trær for å få festet høyt nok opp. Så det gir seg mye selv. (Jeg lurer på om de har hatt noen testpersoner under 180, for øvrig. Tviler på det.)

   Slett
 2. Svar
  1. Det kommer nok en oppfølger, men med dette været ser det ikke akkurat ut til å bli i natt. Med mindre jeg skal rett og slett teste hvordan den funker i regnvær – jeg bare er rimelig sikker på at det er noe skikkelig dritt å sette opp i regn.

   Slett
 3. Svar
  1. Det som blir interessant, er når vi skal ha havheng til høsten. Da er du vel med? Tenker vi tar en tur til Oksøya i Svellingan. Der er det også god plass til noen markkrypere.

   Slett
 4. Hengekøye ser utvilsomt koselig ut å ligge i, jeg følger med videre på dine utprøvinger. Kunne nok tenkt meg en etterhvert, men foreløpig er det noen andre investeringer på gang ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er veldig kjekt, ja, absolutt. Men disse som man får ligge flatt i er jo like dyrt som et rimelig telt, så det er jo når man har skaffet seg det meste fra før at sånt virkelig blir aktuelt.

   Slett
 5. Interessant at du sammenligner disse to, da jeg er usikker på hvilken av dem jeg skal kjøpe. Jeg har ikke testet noen av dem. Jeg synes Draumr virker bra, men jeg er litt bekymret for at fotboksen skal føles trang (har aldri likt soveposer pga de er trange nederst, har derfor alltid foretrukket teppeposer).

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg var også noe skeptisk til den fotposen. Den er ikke kjempetrang, men litt uvant. Den er noe av det jeg er spent på om jeg vil venne meg til. :)

   Slett
  2. Jeg har fått mail fra Amok om at en ny modell er på vei som skal være lengre og romsligere. Så da venter jeg på den :-)

   Slett
  3. Når skulle en ny modell eventuelt komme?

   Slett
 6. Hadde min første overnatting i en Amok Draumr 3.0 nå i helga og med handa på hjertet kan jeg si at jeg aldri har sovet så godt på tur. Enkel å rask å henge opp, kjapt å få opp tarpen samt enkelt å henge opp tarpen først for deretter å henge opp selve køya om det regner. Brukte en vandrestav på midtre bardun foran på tarpen, da var det god klaring til føttene, samt at det ga utsyn. Så lenge det finnes trær i det området jeg ferdes kommer jeg aldri til å bruke telt igjen ..

  SvarSlett
  Svar
  1. Du ble så pass hekta ja! For såvidt ikke så rart, det er ei veldig god hengekøye. Bra tips om å henge tarpen først når det regner, det trodde jeg ikke var så enkelt. Men da skal jeg prøve det neste gang. Det blir nok en stokk i forkant også, på tarpen, for man må jo ha utsyn. Det er jo det aller beste med denne køya, at man får med seg så bra det som er i omgivelsene.

   Slett

Kommentar - ja takk! :)