Etiketter

Dødmannshånd

Dødmannshånd, Alcyonium digitatum, en bløtkorall som man relativt ofte kan treffe på når man padler. Den liker seg særlig på steder med en del strøm. Der står de og fanger opp plankton i vannet som strømmer forbi. Jeg synes den er litt artig.

Når vannet trekker seg unna når det går mot fjære, kan den nemlig komme over vannet. Ikke videre fin kanskje, men den lyser godt opp spesielt hvis det er sol. Konsistensen er hard men litt myk samtidig, litt som en moden mango kanskje. "Læraktig" har jeg sett den beskrevet som, og det stemmer i grunnen bra. Jeg har for øvrig lest at den finnes i hvit utgave også, men det har jeg ikke sett selv. Denne oransjerøde varianten er i hvert fall ganske så knall!

Under overflata er den noen hakk finere siden polyppene pynter opp, i grunnen litt kul. Hver sånn klump er en koloni, en slags boligblokk for masse smådyr.

Sånn ser den ut i død variant. I grunnen ganske kul da også, synes jeg. Det må innrømmes at første gang jeg fant Dødmannshånd syntes jeg den var litt ekkel, ikke minst fordi jeg ikke ante hva det var for noe. Når jeg fikk vite hva den het var jo navnet også litt ekkelt, men samtidig litt skøy. Noen må jo synes det ligner en død manns hånd i vann. Det kan godt være, det har jeg heldigvis aldri sett.

Jeg har funnet et sted det finnes masse av den. De skal visst kunne bli ganske så gamle, så jeg tror nok at det fortsetter å være store mengder her framover.

Som sagt - masse. Skal du på jakt etter denne, pass på når det er storfjære. Da er det også en del andre kule ting å finne i fjæresonen, sånn som den langarmede stjerna på kolonien i bildet.

Vær så god, dagens tips til deg som vil se denne på nært hold. Kaia på Kattneset i Myre havn. Under den er det stooore mengder. Den er det også fin konstruksjon på, så det er greit å komme til under, der disse bor - i hvert fall med båt. Du bør nok ikke prøvde deg på å komme hit til fots. ;)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentar - ja takk! :)