Etiketter

Padlesamling for ungdom, Sommarøy

Andre helg i juni. Jeg hadde forskjellige planer løselig i hodet, men ingen konkrete. Etter hvert som helgen nærmet seg så ble værvarslet stadig dårligere. Plutselig tikker det inn melding fra Mia, om at jeg var velkommen til å være med på padletreffet deres for ungdom hvis jeg hadde mulighet og lyst. Det hadde jeg slått fra meg for lenge siden, men nå hadde jeg plutselig både anledning og lyst...

Etter litt fintenking ble svaret en tur nordover til Sommarøy. En oppfrisking av disse ung-greiene var høyst velkommen, det var jo nå noen år siden denne ung-modulen til npf. Været fredag var rimelig frisk kuling, det gikk skikkelig hvitt på Sortlandsundet, men kjøreturen i innlandet var jo aldeles nydelig.

Jeg rakk såvidt å hilse på Aud i bilvinduet da hun kom ut fra og jeg inn til Villmarksmessa i Bardu. Første gang jeg fikk den med meg. Sånt er egentlig ikke for meg, alt for mye folk. Men jeg fikk sett en packraft for første gang. Ja dere har vel sett på utvidelsen av rederiet hva det førte til, he he.

Her nærmer jeg meg Sommarøy. Meldinga var vindmessig så mye at avlysing ble vurdert, men man landet på å gjennomføre. Det er jo en del som kan gjøres på land også, og det var lørdagen som skulle bli ille. Søndag grei, og mens jeg kjørte nordover fikk de andre seg en tur ut på vannet fredag kveld.

Padleleiren er et sjennialt opplegg av DNT Ung med Mia i spissen, som samarbeider med Tromsø Havpadleklubb om denne. Rundt 30 ungdommer fikk være med. En haug med voksne instruktører og andre hjelpere fikk til et så smooth arrangement som det kan gå an, når værvarslet sørger for at planer må forkastes, oppdateres og revideres hele tiden. Oftest hørt i helga - «ny plan». (Ellers hadde dette ALDRI funka!)

Jeg hadde for sikkerhets skyld tatt med Hilleberg Staika, for å få prøvd det litt i vind. For en gangs skyld brukte jeg alle barduner og det som var... Dette er såkalt stille før kulingen.

Det var en nydelig kveld. Med litt sen ankomst på meg ble det også litt sen kveld, men det får gå en sjelden gang. Teltet mitt litt bak til høyre, rød flekk.

Som meldt blåste det på lørdag. Fralandsvind. Det ble så det holdt. Kajakk blåst på havet, tre instruktør-telt herpet. (Nedtaking av telt med knekt teltstang demonstrert her.) En del telt ble lagt flate for å unngå at det skulle skje med flere. Så litt teit ut, men funka.

Vi prøvde å finne alternativer for å komme oss på havet, men landet til slutt på alternative aktiviteter på land. Her på padletur med fokus på padleteknikk.

Luftpadling var ikke så dumt som det ser ut, for å si det sånn. Da ser man jo hva som foregår under dekk også. Flinke ungdommer.

Ro-ta-sjon! Ja, du hadde vel denne øvelsen du også, på grunnkurs? He he, ikke jeg heller. Men det funka på ungdommen.

Kjøkkentjenesten gjorde en fabelaktig jobb. Maten var forrykende god, og det var et fint samlingspunkt her ved huset, med bord og benker. Sjekk for øvrig tarpen som er satt opp - stanga i venstrehjørnet er tarpstanga mi! Første gang brukt, endelig.

Foto: Kamilla Rødsand
Heldigvis har jeg fått låne noen bilder hos Kamilla. For det vanntette kameraet mitt lå igjen hjemme, nemlig. Det siste jeg husket var at jeg skyllet det dagen før, så jeg bare antok at det var ramlet nedimellom felgene på vinterdekkene som lå ved siden av. Det kom jeg dessverre ikke på før jeg var godt underveis nordover - for det stemte, så hadde jeg kommet på det før hadde jeg kunnet ha det med.

Mens den forrige gruppa (luftpadlingen) gikk grunnkurs, hadde denne gruppa workshop. Litt av hvert artig, altså. Her er det forberedelser til kule ting å prøve på vannet, når vinden har roet seg. (Det ser jo merkelig stille ut på havet bak, men det er altså fralandsvind som nevnt.) Pyramide så ut til å skulle gå greit.

Stå på hodet kan man også gjøre i kajakk. Noen stilte seg også i bro, det veddet Mia en is til hver på at de ikke ville få til i kajakken. Hun er nå skyldig flere titalls is, for å si det kort.

Slakkline er jo også høyst relevant for padling, nesten barnemat for disse ungdommene.

Foto: Kamilla Rødsand
For oss gamle kjerringene var det straks verre.

Etter lunsj gjøv ungdommene løs på kajakkbyggekonkurransen. Det resulterte i en rekke flotte farkoster, som skulle sjøsettes dagen etter. Må si jeg ble imponert over hva de fikk til.

Flott sted å ha det på?

Ja!

I løpet av ettermiddagen løyet vinden, så det ble klart for padling. Her en oppvarmingsrunde med åre.

Foto: Kamilla Rødsand
Endelig litt padling!

Foto: Kamilla Rødsand
Joda, pyramide fungerte helt fint å få til på vannet også.

Foto: Kamilla Rødsand
Velting må også til, særlig når målet er å få øvet på å berge hverandre.

Foto: Kamilla Rødsand
Nå kom virkelig godværet!

Foto: Kamilla Rødsand
Støttetakene satt som et skudd.

Foto: Kamilla Rødsand
Kan også øves med person oppå bakdekket, det er skøy.

Foto: Kamilla Rødsand
Neste runde var jeg med teknikkursgruppa. Da fikk jeg ingen bilder siden jeg ikke hadde kamera. Men det var også skøy. De fikk litt å bryne seg på på returen, da folk både "veltet" og "besvimte", i tur og orden.

Foto: Kamilla Rødsand
Det ble virkelig flott etter hvert.

Før vi skulle rydde opp og dra hjem, måtte det selvfølgelig kapp-padles med kajakkene de ulike gruppene hadde laget. Det måtte jo bli veldig spennende på flere vis.

Noen kom raskt ut fra start, mens andre sleit med å komme i gang.

Noen viste seg å være mer lettsnudd enn andre, også.

Etterpå ble det så klart premiering, og utdeling av våttkort og oblater.

Så var det bare å komme seg hjemover, arbeidsdag i morra. Med start så pass seint på dagen ble jeg ikke allverdens heftet med alskens bobil-trafikk og sånt, om man ser bort fra rein som sperret veien...

Dessverre må jeg innrømme at jeg heller ikke denne gang gjorde alvor av å skrive ned lure tips med en gang, sånn at de ikke glemmes... Men det var i hvert fall verdifullt påfyll, så får man bare håpe ikke alt for mye glemmes med en gang.

Flott helg, virkelig flott opplegg for ungdommene ei helg. Med været tatt i betraktning, tror jeg ikke det kunne blitt noe bedre! Terningkast seks.

2 kommentarer:

 1. Takk for en flott helg i lag med deg! Veldig trivelig, og ny lærdom er fylt på kontoen! Bare koselig å låne deg bilder, neste gang kan det jo være jeg som glemmer kamera hjemme. God sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det kan fort skje skjønner du, å bli fri for kamera, he he he. I hvert fall om man er en smule overstressa, slik jeg var den uka. :D
   Takk for laget, artig hver gang å møte de man har sett rundt omkring på nett. :)

   Slett

Kommentar - ja takk! :)