Etiketter

Havsuleholmene

Remi og jeg hadde en liten plan om å feire 17. mai med padletur i dag. Klokka åtte hadde han vært lenge våken og tok kontakt. Ååååh, så tidlig tenkte jeg, og lurte på forholdene. (Jeg lå jo i senga, uten peiling.) "Knallfint, blikkstille, helt speile flatt!"

Noe kom snikende fram i en trøtt hjerne... "Er det så flatt at det er havsuleforhold?"
"Ja, kanskje det! Ja, det er det!"
- Det var bare å få i seg frokost og komme seg av gårde! Hurra!

Off we go, og her er vi snart klare til start. Knapt et vindpust, dette blir fint! Havet bruste der ute og i hvert fall foreløpig savnet vi ikke korpsmusikk.

17. mai-tog med kajakk utover. Rødt, hvitt og blått er på plass - himmelen får telle som blå, for vi kjente ingen med kajakk i riktig blåfarge. Remi hadde flagget på plass, jeg endte opp med sløyfe på vesten.

Noen synes kanskje det er fæle saker å dra på kajakktur på en sånn dag - det gjør ikke jeg. Det må da være bedre for landet at jeg er ute i frisk luft og får mosjon, enn at jeg sitter hjemme og glor på søttendemaitog på tv. To hell with korpsmusikk, og softisen kan spises seinere. :)

Havsula er sånn som skarven, den sender ut speidere. Et stykke før vi skikkelig nærmer oss, kommer det noen enklinger som bare tar en runde over oss, betrakter, og flyr tilbake. Artig. Ja, ikke at dette er noe jeg har peiling på, jeg har bare registrert det. Akkurat det samme skjedde i fjor.

Så kom vi fram til holmen. Nesten på den aller ytterste holder de til. De vil være lengst mulig unna folk og rovfugler, fullt forståelig. Måkene sitter klar både der på holmen og på holmer i nærheten, for å rane reirene når havsula letter.

Derfor er det viktig at folk har vett nok til å ikke skremme dem opp, det vil fort kunne svekke bestanden. Kanskje flytter den helt til en annen plass, som kolonien i Bø gjorde. Den forsvant, rett og slett. Her ute er det ikke lov (eller særlig fristende) å gå i land, men vi passet på å ikke padle helt inntil holmen heller. Fuglene ble liggende på reirene.

Flere kom flyvende med tang og sånt i nebbet. Tenkte det kanskje var til reir, men de fløy nå både til og fra med ting, så jeg vet ikke.

Det var såpass bevegelse i havet at vi la oss i flåte så jeg kunne tørre å bruke speilrefleksen. Det var ganske lurt, for det blir forskjellige bevegelser når man følger en fugl med kamera...

Ganske tøff og nesten litt skummel, når den henger nysgjerrig over og betrakter rare padlere på tur.

Vi så ellers en del andre fugler på turen også, her et par skarver. Teist var det også en god del av. Den er kommet helt i sommerdrakt nå - veldig fin. Her ser det jo faktisk ut som vi er ganske nært land, men gps'n viste faktisk 6 km da vi kom ut. Ikke helt rett linje, men ikke store omveier heller.

Det ligger et par holmer til litt lenger ut, men så er det vel Lofoten neste.

Fantastisk flott fugl? Norges kulere versjon av albatrossen.

En liten kompisgjeng med havsuler hadde et lite innslag med formasjonsflyging, men jeg ble for seint oppmerksom på det til å få alle med på bildet. Men det var ganske tøft, og helt sikkert i anledning 17. mai. Hipp hipp hurra var på sin plass.  

Så var det bare å sette kursen tilbake mot land igjen. Men først en liten runde rundt holmen. Det var jo forhold i dag for å gjøre det, og det var jo litt spennende hvor mange fugler det egentlig var der. Det var forøvrig mye liv i havet selv om det var blankstille. Dønningene var stooore og laaange og gikk veeeldig fort. Ikke barebare å nå en surf der. Svupp, så var den forbi.

Vi tok ikke helt samme veien innover igjen. Det ligger nemlig noen holmer lenger bort som vi også ville få med oss i finværet. Her borte så det ut som det var mye hvitt på skjæret - kanskje var det her skarvekolonien holdt til? Det skulle nemlig hekke en del skarv her ute, også.

Jepp, det var det! Den holdt til lenger inn, så ut til at den var mer plaget av måker enn havsulene. Men så legger de flere egg også.

Noen må jo sørge for bilder av meg også, til denne bloggen.

- Og det ble det. :)

Her ser det jo perfekt ut for å gå i land - men det er altså ikke lov å ferdes på land på disse holmene. Bare så det er slått helt fast hvis noen skulle være i tvil eller tro annet.
"I tiden fra og med 15. april til og med 31. juli er det forbud mot camping, teltslaging og ferdsel på land i fredningsområdet."


Så var det ganske strak vei innover igjen, tilbake til den flotte stranda vi kom ifra. En utrolig flott tur var over. Jeg har nettopp fundert litt over hva fugler gir ekstra på turene man drar på, i forbindelse med en artikkelforespørsel. Dette her er jo et ypperlig eksempel. Hadde man gidda å padle seks kilometer ut til en holme, uten disse fuglene?

...

4 kommentarer:

 1. Å! Så vidunderlig. Fantastisk opplevelse å få lov til å følge med på turen! For noen flotte bilder!

  SvarSlett
 2. Så heldig du er som kan oppleve noe slikt en 17 mai, skjønner godt dere prioritere det, æ har aldri sett en havsule før, trur ikke den finnes her i Narvik område, nydelige bilder fra padleturen deres, ha ei fin helg, hilsen Lisbeth )

  SvarSlett
 3. Takk for en fin tur! For en "ikkepadler" som meg er bloggen din en god anledning til å få se / oppleve ny og spennende natur. :-) Flotte bilder!

  SvarSlett
 4. Takk takk! Det var virkelig en flott tur, ikke alle som kommer seg ut der for å få sett dem. Heldigvis, ellers hadde de sikkert ikke vært der.

  SvarSlett

Kommentar - ja takk! :)