Etiketter

Grunnfjorden og Trollfjorden


Endelig ble det tur til Trollfjorden. Den har stått på lista lenge, og nå i siste ferieuka passet det fint å dra dit. Vi kjørte ned langs Raftsundet, satte ut kajakkene. Krysset Raftsundet og padlet inn Svartsundet, og så inn Grunnfjorden hvor denne kule steinblokka lå.

Grunnfjorden viste seg også å være en kul fjord - og veldig variert. Det er jo Trollfjorden som er kjent, og som Hurtigruta går innom - men jeg er glad vi stakk innom Grunnfjorden også. Den hadde kule berg den også, som vi kan se her. Og så var den mye stillere, det gikk motorbåter inn og ut Trollfjorden stadig vekk, men her inne var det stille og fredelig.
Det berget som ser passelig stort ut (og forsåvidt var det) på forrige bilde, blir bare småtteri i forhold til fjellet som ruver i bakgrunnnen. Veldig tøft med den runde steinformasjonen foran, og så det rufsete oppafor.

Det var ikke så dumt med det myke grønne i kontrast til det skarpe fjellet, heller. Utrolig kul fjord rett og slett, man må ikke hoppe over den hvis man skal til Trollfjorden. Eller jo, for da forblir det like stille og koselig der inne. ;) Så kan resten bråke ifra seg i Trollfjorden, he he.

Helt innerst kommer utløpet av ei elv, som nok ikke er særlig lang for Grunnfjordvatnet ligger rett oppafor her. På flo sjø kan det ikke være mange høydemetrene opp til det vannet.

Samme plass, bare "motsatt" fotograf og padler. ;)

Noen plasser var det altså helt avrundede formasjoner nede ved vannet, men plutselig kunne man komme forbi plasser noen bare hadde slengt ifra seg digre steinblokker, som her. Her ser vi utover fjorden.

Det må nesten nevnes. Min medpadler har skaffet seg Inuk. Jeg er sånn passelig misunnelig, rett og slett.

Denne fjelltoppen ruver akkurat når man kommer ut av Grunnfjorden og er på tur inn mot Trollfjorden. Jeg synes den var så kul, ser litt Ringenes Herre-aktig ut. Nesten som en trapp i stein oppover der, bare med trappetrinnene lett henslengt rundt om. Knalltøff.

Inuken venter på å møte Hurtigruta i Trollfjorden som vi ser rett innover her. Vi ligger helt ytterst og venter, foreløpig.

Så kommer den endelig, inn gjennom Svartsundet. Det er litt kult for der er det ganske smalt. Hurtigruta har grunnstøtt her før, men da var det ei av de store, med en overstyrmann som feilberegnet litt. Denne gangen var det et av de gamle skipene, så det var nok null problem. (Sjekk ellers det kule lyset i fjellene!)

M/S Lofoten på tur ut av Trollfjorden, etter å ha snudd inni. Litt skummelt å ligge uti fjorden når båtene gikk forbi, for det er ganske smalt og fjellet går rett ned i vannet, så bølgene blir liksom bare kastet fram og tilbake mellom fjellveggene. Ja det gikk helt fint altså, men det er ikke lurt å bare knipse i vei og ikke helt følge med... Bør være litt obs, i hvert fall.

Inuk og Reval mini pauser innerst Trollfjorden. Hadde det tatt seg bedre ut med to Inuker her, kanskje? Hmmm... Synes jeg kjenner på meg at jeg vil ha en sånn. (Derfor tør jeg ikke prøve en.)

Masse fluer, men de forsvant fort da bålet kom i gang. De er visst ikke så glade i røyk, tydeligvis. Her grilles pølse, på en så fin dag må man ta livet med ro og la turen vare. Det var forresten veldig kule skyer som veltet seg innover etterhvert.

Men det er mer i Trollfjorden også, enn bare stupbratte vegger rett ned til brådyp, turistbåter og ei hurtigrute som snur. Blant annet små fosser som kommer nedover, som kan padles gjennom. :)

Kan en Inuk padle gjennom, kan (må) også jeg...

Denne så litt hardere ut, så den padlet jeg utenom, heller. Var litt steinete akkurat der, men jeg tror det skulle gå greit å padle på innsiden av den store vi ser der bak baugen, i hvert fall på floa. Men det hadde nok dundret litt på hodet med det vannet.

Nok en henslengt stein. Ser litt ut som småsteiner som noen bare har slengt ifra seg da de tømte lommene, men den øverste her er ikke for folk å løfte på. Tror man skulle slitt bra bare med den største som ligger under der, faktisk.

Hele vannarrangementet sett på avstand. Litt trolsk?

Vet ikke om dere ser kajakkpadleren, han blir ganske liten opp imot disse fjellsidene, og det er på den "puslete" siden av fjorden. Her var det vasket ut slike kule formasjoner.

Langsmed fjorden har diverse båter tagget med navnene sine, men dette hjertet har antagelig malt seg sjøl, for berget var litt formet sånn også. Tok seg mye bedre ut enn alle båtnavnene og årstallene folk av mystisk grunn har syntes det var kult å male på. Nei, la naturen ordne slikt selv!

Vi avslutter med et kult berg, og ei jettegryte midt i. :) En tur til Trollfjorden kan absolutt anbefales. Den er jo fort gjort med hurtigruta, men det blir definitivt kulere bilder fra kajakk - og man får tid til å utforske. Vil du ha fjorden mest mulig i fred, bør du styre unna tiden Hurtigruta kommer inn der for det er mange som synes det er kult å se at den snur der. Men går du på land innerst i fjorden så hører du mest bare småelvene som kommer ut, og lite til den lille båttrafikken (den er jo egentlig liten tross alt, vi her nord er bare vant med å ha sjøen helt i fred) som er.

Dessverre ingen Inuk til salgs på finn.no for tiden. ;)

Og sånn ser sporet ut:

7 kommentarer:

  1. Så flotte bilder! Jeg har vært i Trollfjorden ombord i Hurtigruta, spennende det også for en "søring" og "landkrabbe" som meg ;-)
    Hilsen Inghild

    SvarSlett
  2. Artig å sjå bilder frå Trollfjorden. Mange av mine slekningar var med i det berømte "Trollfjordslaget" i si tid (var det ca 1890 skal tru ?) der dei "tradisjonelle" fiskarane kjempa mot "nymotens dampskipsfiskarane" og vant!

    SvarSlett
  3. HEI
    Du har fått vært på tur i Trollfjorden og den like fine nabofjorden!
    Knall!
    Jeg var jo der når vi hadde helgeturen på Vedøya.
    Flott skrevet og gode bilder å mimre til.
    Hilsen Remi, også kjent som "kajakka"

    SvarSlett
  4. Ja, det var litt lenge å vente til slutten av september. :) Satser imidlertid på at det blir en tur tilbake allerede i år. ;)

    SvarSlett
  5. Kjempefint! Vi var der i sommar med Finnmarken. Men Lofoten er mitt fødeskip, eg vart fødd mellom Finnsnes og Tromsø, så eg har eit spesielt forhold til den fine båten.

    SvarSlett
  6. Å hei, har ikke fått med meg den kommentaren før nå. :) De er staselige de gamle skipene, ja, selv om de andre ruver litt mer inni fjorden der. :)

    SvarSlett
  7. Kuuuult... mange kule kommentarer til de kule bildene

    SvarSlett

Kommentar - ja takk! :)