Etiketter

Fjellduk - både nyttig og trygt

Bursdagspengegave ble til en fjellduk i år.
Det er mye som står på lister at man "må" og "skal" ha når man padler, som pumpe, vest og slike ting. En ting jeg mener at man absolutt bør ha, men som sjelden tas med på disse listene, er nettopp fjellduken. Den er nemlig ikke bare kjekk å ha som vind-/regnskjul i pauser - den kan også utgjøre den vesentlige forskjellen mellom et uhell og en ulykke. Det gjelder jo ellers ikke bare ved padling. En fjellduk er like kjekk å ha i sekken når man skal på fjellet, spesielt om vinteren.

Fjelldukene finnes i mange varianter, flere merker, i enkel form eller med vattering. Felles er at de holder vinden og regnet ute, og varmen inne. I ti minus vil det bli kaldt så snart du går opp av kajakken. Tar du på deg fjellduken og har en kopp kakao, går det greit med pause på land. Straks du tar av deg fjellduken for å komme deg i båten igjen - svinkaldt. Den utgjør stor forskjell. Dette vil jo også gjelde hvis man for eksempel blir værfast.

Eller hva hvis noen skader seg, og ikke kan padle selv? Sittende i ro i kajakken vil man også kjøles ned. Da kan det være kjekt å ha en fjellduk å bare tre over vedkommende, om man ikke har f.eks. stormcag.

Eller rett og slett bare istedenfor sovepose når man trenger en middagshvil. Dette er den gamle fjellduken min, det er en vattert Helsportutgave. Siden jeg er en frossenpinn kjøpte jeg den først. Men den er jo på størrelse med en sovepose så den er uaktuell å ta med på fjellet, for eksempel. Og så er det litt annen fasong på den, og den er større - rett og slett større enn jeg trenger, som ikke er så stor selv. Derfor ble det Jerven på denne nye. Men ellers er Helsport sine helt ok - og billigere. (Tror jeg kjøpte min hos XXL til ok pris.)

Senere har jeg i tillegg til Jerven original også kjøpt en mini-hunter, som er foret. Den tar imidlertid betydelig mindre plass enn Helsport sin variant – noe som gjør at den oftere blir med.

Mange i padleklubben her har oppdaget nytten i en fjellduk, så det er ikke uvanlig at vi sitter en hel gjeng med hver vår duk. Dette var et av de beste tipsene jeg selv fikk i starten. Aldri har jeg angret på at jeg brukte penger på dette - men relativt ofte har jeg takket meg selv for at jeg gjorde det valget. Her ser vi forresten både forskjellige merker og fargevarianter, tror jeg.

Helt uten tilknytning til fjellduk må det bare nevnes at jeg har fått kajakktralla mi opp å gå igjen. Slangen inni hadde morknet i stykker, så den var rett og slett punktert. Lapping funket heller dårlig. For de som har slik tralle og har samme problem - Biltema har slange relativt billig.

Tralla får ellers bare middels anbefaling herifra. Den er sammenleggbar og det kunne jo vært et pluss - men jo mer man skrår de grønne dingsedangsene der for å få den til å passe formen på kajakken, jo større sjans er det for at de ramler av, og det er ikke spesielt heldig at de gjør hvis man f.eks. er et sted hvor det befinner seg en spiss stein i området der kajakken lander. Men tralle er absolutt bedre enn ingen tralle, så... Verdt pengene? Njæææ... Den var kjøpt på salg, så muuuligens.

2 kommentarer:

  1. Her er det gode tips om noe mange ikke har erfaring med(for eksempel meg).Egentlig så er dette noe alle burde ha med seg på vintertur.

    SvarSlett
  2. Ja, det er i grunnen det. Det er ikke så mye forskjell det utgjør i sekken (ikke originalvarianten i hvert fall), men kommer man ut for noe så kan det i vinterfjellet være liv eller død om å gjøre. Nå finnes det jo lettere nødsekker man kan ta med seg også da - det flotte med denne er at den er holdbar, og har mange bruksområder.

    SvarSlett

Kommentar - ja takk! :)