Etiketter

Springere på sundet, hurra!

Det kom melding tidlig i dag, om at det var observert springere midt utpå Sortlandsundet. Rart jeg ikke så dem da jeg kjørte på jobb - men da følger man vel med på trafikken... I hvert fall. Jeg måtte jo jobbe først, og så var det besøk hos fysioterapeuten som herjet sist fredag. Og så heim (uten at han fikset meg igjen). Så jeg hadde ingen som helst forhåpninger om å få sett dem. Men jeg kom inn heime - og kunne se springerflokken med kikkert fra stuevinduet! Hurra!

Beste rådet fra fysioterapeuten var å stresse ned - hva bedre enn å stresse ned sammen med en gjeng kvitnos... Heiv innpå litt painkillers og rigget meg til for padling. Nede i fjæra begynte den store steinen rett ved kajakken plutselig å røre på seg - det var tre fjæreplytter. :) Da er det nok straks vinter. Like søte som før sommeren var de i hvert fall. :)

Så i kikkerten at de holdt til helt borte ved brua, så satte kursen den veien. Kystvakta var ute med en Sjøbjørn, jeg håpet ikke det var for å eskortere dem herifra.

Neida, de var ute med et par fotografer, bare. De er vel ikke tungbedt for sånne oppdrag kan jeg tenke meg. :) Dette må være betydelig morsommere enn russetrålere og denslags.

Bildeserien til Bladet Vesterålens fotograf som var ombord, kan forøvrig ses HER.

Den der Sjøbjørnen bråket. Og så laget den bølger når de fant ut at de skulle gå litt fort. Såpass at jeg fikk surf, faktisk. På gammelbåten. Jeje. Springerne likte i hvert fall hekkbølgen, så det ut for.

Foto: Tone Marit Sørensen, Bladet Vesterålen
Sånn så det ut ifra båten, de herjet litt rundt baki der så det ut for.


Etterhvert roet den der Sjøbjørnen seg såpass at jeg turte å ta fram speilreflekskamera. Nå var de ganske langt borte, jeg prøvde å få bilde når de hoppet. Etterhvert la jeg mer og mer merke til pustelydene fra når de var oppe. Og som noen kanskje ser på bildet her så er de egentlig kommet ganske nært...

Plutselig fylte de hele ruta og vel så det, ikke vits å sitte med noe 250-mm her! Her var de plutselig rett ved, og jeg hadde et ubrukelig objektiv på! Wæææ! Det var bare å se seg rundt, og nyte opplevelsen. Det fineste synes jeg faktisk var når jeg så de svømte under båten, den lyse kroppen. Da må de ha svømt oppned, det er da under de er lyse?

Foto: Tone Marit Sørensen, Bladet Vesterålen
De kom faktisk enda nærmere enn dette her. Jeg kunne nok kakket åra i hodet på flere av dem, så nært var de flere ganger, men det vil man jo ikke med disse übersøte karene her. Men de kom ikke helt inntil så jeg kunne kose med dem.

Som sagt, jeg prøvde å få bilde når de hoppet men dette var det nærmeste jeg kom.

Og selvsagt, det kortet jeg ødela i går var 16 gb. Altså måtte jeg bruke et 4gb i dag. Og gikk fort full mens jeg filmet. Så der måtte jeg til å bytte kort i kameraene og hu og hei. Det gikk jo bra, men gikk glipp av masse kul filming i mellomtiden.

MEN. Jeg mistet ikke kamera i sjøen, som sist jeg hadde kval på helt nært hold! FORDI jeg hadde lært, og hadde det festet til vesten... Ellers hadde det ramlet uti denne gangen også... Pinlig.

Foto: Tone Marit Sørensen, Bladet Vesterålen
Tone Marit var litt bedre fotoutrustet enn meg, og fikk flere flotte hoppebilder. (Har du enda ikke sjekket bildeserien hennes kan du fortsatt gjøre det HER.)

Helst skulle jeg vært ute sammen med dem hele ettermiddagen, men dessverre ble det tid for påfylling av painkillers. Så jeg satte kursen hjemover. Det vi ikke ser i bildet her er alle springerne... De fulgte meg et godt stykke, og tøffet seg skikkelig nært! Tror faktisk de syntes det var morsomt å lage bølger til meg. Utrolig morsomt. Virkelig en opplevelse.

Jeg fikk ikke så veldig mange flotte bilder av dem, for når de var på det nærmeste så blir man jo bare sittende og måpe. Men jeg fikk dette kule bildet - sjekk den søte saken til venstre der! Helledussen!!! :D

Like utafor naustet fant jeg denne. En uåpnet, halvannenliters flaske Sprite. Litt seint å by kvitnosen heim på en brus, men jeg tviler vel på at de hadde takket ja uansett.

Rett og slett en fantastisk tur. Tusen takk til Bent som tipset, og takk til kvitnosen som holdt seg i området så lenge at jeg rakk det. Det er faktisk første gang jeg har sett dem live. Utrolig flott, gleder meg til neste gang!

Sjekk filmen også!

12 kommentarer:

 1. Fy søren for en opplevelse dere har hatt!! Oi oi!!

  SvarSlett
 2. Så flott! Du var heldig som kom så nær!

  SvarSlett
 3. Snakker om flott opplevelse, heldige du! Og flott at du deler opplevelsen med oss andre :D

  SvarSlett
 4. Svinflaks! Det er nok en fordel at de var her på sundet, som er såpass smalt. Når de da svømte fram og tilbake her så kom de nå alltids forbi meg. :) Virkelig flott opplevelse, unner alle å få se slike dyr på nært hold. Håper ikke det blir alt for lenge til neste gang.

  Stein-Evert, du får hive deg med på kvalsafari på Andfjorden til vinteren. :)

  SvarSlett
 5. Dæven, det der va flott! Kor deilig det ska ver å sitte oppi kajakken og nyte det synet.

  SvarSlett
 6. Ja, både "deilig" og "dæven" e passende ord her. :) Va helt fantastisk. :)

  SvarSlett
 7. Steike artig! - som de sier på Sunnmøre. Dette er vel hva de fleste padlere drømmer om å få oppleve - heldige du :)

  SvarSlett
 8. Har sagt det før og jeg sier det igjen, du er dyktig på foto.
  Skulle gjerne padlet med deg på denne turen ;ø)

  SvarSlett
 9. Ja dette har jeg lenge hatt lyst til å se, og det var jo virkelig drømme å få se det SÅ nært. Skulle gjerne hatt noen med på denne turen, veldig synd at jeg var den eneste. Mange i området som gikk glipp av noe, ja. Takk for fine kommentarer. :)

  SvarSlett
 10. Oh, what a great meeting and superb images - just superb :o)

  Kind Regards

  SvarSlett
 11. Det meste er vel nevnt her men det må jo ha hvert en steike opplevelse. Ikke så mange som får oppleve det der fra kajakken.
  Super rapport.

  SvarSlett

Kommentar - ja takk! :)