Etiketter

Kringelskjæret


Egentlig skulle jeg ut og teste drakten i går, men da var det så grått og trasig at jeg droppet det. I dag var det imidlertid mer blå himmel enn skyer, så da heiv jeg på meg ullklærne og drakten selv om jeg sto pinlig seint opp. Kom meg akkurat på vannet til Hurtigruta gikk forbi... (Midt på dagen altså!) Det var helt blikkstille, så jeg fant ut at dette var dagen for å sette kursen rett over sundet. (Altså rett fram her i bildet.)

Flott lys. Ikke riktig så mørkt da jeg satte ut altså, her er nok apparatet blitt litt lurt. Men sola var akkurat litt bakom skyene, så det var ikke superlyst heller. Det er jo straks mørketid her.

Nydelig ut imot Gavlfjorden også. Og speilblankt. Midt utpå sundet oppdaget jeg imidlertid en pussig flekk på vannet, hvor det tydelig skjedde noe. Det viste seg å være en fisk som holdt på - jeg så en stor spord plaske opp av vannet ganske mange ganger. Men da jeg nærmet meg skikkelig, forsvant den. Jeg tror det må ha vært ei kveite eller noe sånt. Sporden var stor og brei.

Vet ikke om man ser det på et såpass lite bilde, men oppå brua er i hvert fall to busser. Og her tuter hurtigruta - jeg skvetter selvfølgelig. Hver gang. Bussene har med hurtigruteturister fra Harstad, og tuter tilbake.

Over på andre siden var et flott område for å trene på støttetak og sculling. Så jeg gjorde litt det. Men gammelbåten spretter jo egentlig opp igjen av seg selv, så jeg må nok ta Inuken over dit en dag og trene på det samme. Den er det verre med. Bortafor var det en liten holme med ei fin strand, hvor det var masse skjell også.

Der gikk jeg i land, og spiste lunsj. Ganske fint der. Og det var ganske smart å padle over sundet viste det seg, for jeg padlet i lys og tildels sol, mens andre siden lå i skygge. Så jeg fikk med meg det lille lyset som var.

Så kom det en båt inn Gavlfjorden. Fant det best å vente videre til den var gått forbi, før jeg begynte å krysse tilbake over sundet. Vanskelig å beregne tiden synes jeg, både den jeg selv bruker for å komme over, og den båtene bruker før de kommer dit jeg er. Noen går fort!

På mange holmer står det pinner og kors, og jeg har jo lurt på hva slags hensikt de har. Her på holmen ble det i hvert fall tydelig ved nærmere sjekk. Det sto et lite oppslag her!

Kringelskjæret er visst privat eid, står det. Så er det noe med å holde i hevd egg og ting, og fugleforeningen registrerer noe, og ett eller annet er forbudt... Litt uvisst hva. Registreringene har vært brukt i forbindelse blant annet med denne rapporten.

Det var virkelig nydelig i dag. Både himmelen og lyset forandret seg hele tiden.

Ser ut som det er rognebær på høstmenyen i år?

Hadde jeg bare husket hva jeg skulle ha skjell til, skulle jeg plukket noen her. Men det husker jeg ikke lenger så de fikk ligge. En stund til. Jeg vet hvor de er...

Jeg padlet litt bortetter land på Strandsiden, på grunn av båten som snart ville komme langs leia og krysse den egentlige ruta mi. Disse her sto på en liten holme lenger bort, og laget så kule silhuetter mot himmelen. Her borte traff jeg på en meget nervøs sel også, har ikke vært borti verre. Den var nysgjerrig så den klarte ikke holde seg unna meg, men var skikkelig skvetten så den plaskdykket så snart jeg kastet et blikk mot den.

Over på andre siden møtte jeg den her merkelige teisten. Det mest merkelige var i grunnen at det ikke var en teist likevel - det er selvsagt en havelle i vinterdrakt. Den var ikke redd, jeg kom faktisk ganske så nært. At bildet er såpass dårlig kommer mest av at sola nå hadde gått ned, jeg hadde slått på lyset på kajakken. Den ville ikke synge til meg så jeg kunne få bekreftet at det var en havelle, men da jeg kom til land ved naustet så hørte jeg den der ute likevel. :)

Fortsatt lekk Ursuit tørrdrakt
Vel inne ved naustet pakket jeg ned ikke vanntette saker, hoppet uti sjøen og foretok en egenredning. Såkalt sideentry. Det gikk nokså greit, faktisk. Det som ikke var greit, var at den forbannede drakten jeg har vært uten i flere uker fordi den har vært til reparasjon, fortsatt ikke er tett. Det pipler inn litt gjennom føttene. Jeg er IKKE imponert. Den kom tilbake uten et pip om hva de hadde gjort med den, men jeg så to lapper på steder jeg ikke visste at den lakk. Ellers klarer jeg ikke å se hva som evt. er gjort. Føttene kan virke litt tettere enn de har vært, vanskelig å si. Jeg var jo ikke lenge uti, og gikk rett opp til huset. (Dog med vann i støvlene.)

Mansjettene testet jeg ikke, for jeg manglet hetta så jeg ville unngå å få hodet under vann. Men det så ikke akkurat ut som de var bytta, så da lekker det vel der og. :(

Uværet som var for en tid siden har visst prøvd å røske opp stordøra på naustet... Tauene har gnaget skikkelig på bjelken foran. Har ikke skjedd før, faktisk. Mulig fordi knuten hadde gått litt opp, så det var litt slakk. Men høvelig med vind har det nok vært, ja.

8 kommentarer:

 1. Bedre med en sen tur enn ingen tur. Og helt uten parkometer :-)

  SvarSlett
 2. Får nesten lyst å flytte vestover. Dere har så mye av det jeg savner fra nærmiljøet mitt. Masse herlig og spennende natur. Og når du i tillegg formidler det så bra, ..... ja da er det vel ikke så rart at æ leite etter muligheter til å sette meg i bilen med kajakken på taket og kjøre utover til både Vesterålen og Lofoten.
  Flotte bilder og flott turskildring!! :)

  SvarSlett
 3. Ha ha Truls, ja intet parkometer her i gården. :)

  Stein-Evert, nei det er ikke rart i det hele tatt! Det e berre å finn ei anledning så fort det går an. ;) Det va kult me bilda av den store malmbåten, men havelle va heller ikke så verst? ;)

  SvarSlett
 4. Havelle, og fugler generelt, og når oteren dukker opp med fisk i kjeften knappe 5 meter fra baugen.......naturen er jo full av opplevelser. Det er vel dette, dvs naturopplevelsan, stillheta og roa, og utfordringene i grov sjø, osv som gjør denne aktiviteten så herlig.
  Trur forresten at æ har et bilde av havelle, skal se etter, og evt legge den ut på fb. Mener å huske at denne fulgen forandrer seg flere ganger i løpet av året, spesielt stjerten, men tror også det gjaldt farger. Ser etter før æ tar mæ en spasertur. :)

  SvarSlett
 5. Fine bilder altså! Skjellene putter du bare opp i ei stor glasskrukke med sand i bunn, og setter den ett eller annet synlig sted så du hører bølgeskvulpet :)

  SvarSlett
 6. Takk for fin tur "sammen" med deg.
  mvh Kirsti Bratsberg

  SvarSlett
 7. Flott bilde av havella, Stein-Evert!

  Glasskrukke var ikke så dumt. Tror muligens jeg har en som kan passe, til og med. Takk for tips!

  Og Kirsti, takk for at du "ble med" også. :)

  SvarSlett
 8. Åh - så fint! Padletur og fortelling slik en ønsker det skal være! Du er sikkert lei av å høre det men det er et utrolig landskap du har til hverdags! Jeg kommer tilbake og leser mer senere :-)

  Marianne

  SvarSlett

Kommentar - ja takk! :)