Etiketter

Kurspåturkurs, Vedøya

Midt i juni var det klart for Vesterålen Padleklubb sitt Utpåturkurs! Ikke så høytidelige greier, og man lærer jo alltids noe på tur - men dette var en helgetur med overnatting, som var planlagt litt mer enn vanlig i forhold til hva vi skulle gjøre, hvordan og hvilke tema som skulle tas opp underveis. Rett og slett, bevisst læring og erfaringsutveksling på tur.

Her gjør vi oss klare ved fergekaia på Kaljord - første punkt på kurset nemlig, hva trenger man med og hva er lurt å tenke på når man pakker. For noen var nemlig det å pakke for helgetur helt nytt - men alle fikk med seg det de trengte. :)

Første dagen hadde vi følgebåt med motor, da en av deltakerne egentlig var på jobb og måtte heim utpå kvelden. Han fikk dispensasjon, mot at han kjørte ut noen sekker ved for oss. ;) (Det er jo helt logisk, i og med at vi skulle overnatte på Vedøya... Eh...)

Vi padlet sørover i ytterkanten av skybeltet. Oppholdsvær var helt greit nok - fin temperatur også.

Remi hadde ordnet laminerte kart over området til oss - jeg har egentlig ikke A3-kajakk, men det går akkurat. :) Det skulle være kuling på fredag, og kan hende var det kuling utsatte plasser - det blåste bra hos meg før jeg kjørte, faktisk. Men der vi hadde lagt turen lå man i le for den vindretninga, det ser vi forsåvidt godt på bildene her.

Stille og fint hadde vi det hele helgen - og så har man lært det, at man kan fint dra på tur selv om varslet melder vind, bare man tar hensyn til vindretning og lokale forhold. Nåja, jeg har jo lært det før da, men det var jo kjekt å få bekreftet at forholdene i det området var som jeg hadde forestilt meg. :) Ikke minst, at det var enda bedre forhold enn tenkt!

Ikke lange strekket før vi skulle ha pause. Her var jo ei strand så... Vel. Jeg gidder sjelden å gå i land like etter at jeg har satt meg i kajakken, så jeg tok en liten runde rundt en holme like ved, imens.

På andre siden av holmen traff jeg på følgebåten (som egentlig ikke fulgte oss så veldig i praksis, men lå lenger bort og fisket), og fikk servert snacktomater.

Foto: Remi Nyheim
Da jeg kom tilbake prøvde vi å filme sånn at det gikk fra under vann til over - blir artig å se hvordan det gikk. (Hei Villmarkens Sønn, kanskje jeg kunne få den snutten med i filmen min? Dropbox?) Dette var vel ikke akkurat en del av kurset, men jeg lærte altså et filmtriks... ;)

Foto: Remi Nyheim
Straks framme ved teltplassen på Vedøya.

Som planlagt slo vi leir på Vedøya, rett nord av Raftsundet. Her grillet vi kveldsmat på bål, og spiste en hel del marshmallows til dessert. Vel, jeg spiste reker igjen da, reker er ekstra godt på tur. Flott kveldslys på himmelen mens vi ventet på Hurtigruta.

Leirslåing var jo naturlig punkt på kursplanen, og sporløs ferdsel kom inn da vi skulle fyre bålet - en ting er å ville dra sporløst - men i hvor stor grad? (Man kan jo ikke unngå å tråkke ned gress, for eksempel... Så noen spor vil det alltid bli.) Tror vi endte opp på et ok nivå vi var høvelig enige om. :)

Det var selvsagt på grunn av Hurtigruta vi campet (ok, litt pga. vindretninga også da) på denne siden av Vedøya. Hurtigruta kommer nordover noe over tolv, og den er det jo stas å følge med. :) Her ser vi den fra teltåpninga mi - jeg hadde litt større platting på denne turen enn jeg hadde på Hamarøya. Denne gangen hadde jeg king size brygge ved vannet!

Det var selvsagt ikke bare jeg som skulle ta bilde av hurtigruta. Villmarkens Sønn måtte også knipse så klart.

Eh, ja disse også...

Etter at jeg hadde lagt meg kom det en annen båt. Jeg var nokså trøtt, men såpass nysgjerrig at jeg stakk kamera ut av teltduken for å finne ut hvilken båt det kunne være... Ble et litt annerledes turbilde av det, kan man si? Jeg synes det ble litt tøft.

Litt tøft å våkne om morran av at ferga gikk forbi, også. Man kan trygt si at det skvalpet litt under brygga... Du snakker om bråvåkning! Vel, her er det frokost på kingsizen min. (Noen som legger merke til den noget malplasserte torsken som ligger og slenger? Merkelig at ingen fugler fant den i løpet av natta.)

Sporløs ferdsel var et av temaene på turen - dette synes vi ikke kvalifiserte for begrepet. For ordens skyld, dette var IKKE vi ansvarlige for. Derimot brant vi opp det meste som kunne brennes av restene. Øya er tydelig brukt av mange, vi fant X antall bålplasser rundt om, like ved hverandre. Mange drar ikke særlig sporløst rundt om.

Det lå til og med aluminiumspakker med mat der. Vel, jeg hadde med egen mat så denne fristet ikke så veldig akkurat.

Ivrig fotografering på stranda. Hva det er som fotograferes?

Stor bjørnespinner. Utrolig kul spinner som jeg aldri har sett før. Den skal riktignok være ganske vanlig, men bare spredt her i nord. Det ser forøvrig ut som det kan være den som er sånn kul, langhårete larve før den forpupper seg. Legg ellers merke til de greiene bak den, som er noe spinn med skjellsand i. Er det her den har kommet ut fra, kanskje?

Stilig herre med bart. (Også kalt stor bjørnespinner, har vi nå lært.)

Lørdag var det flott vær, her et oversiktsbilde av leirområdet. Bare jeg som teltet på brygga i år, resten holdt til på sletta oppafor stranda. Skikkelig fint sted. Enkelte gikk i vannet før vi la ut på tur.

Rune tester litt, uvisst akkurat hva. (Utsikt rett sørover Raftsundet.) Muligens noe oppvarming til rulle, han ble en racer på det utover helga.

Vi fant oss en flott "lagune" hvor vi begynte å øve på litt tauing og redning. Vi glemte selvsagt av den casen vi egentlig skulle teste ut løsning på, men vi fikk da sett en del annet i praksis.

Kameratredning. Det var også fint å øve på, ikke minst fordi jeg oppdaget hvorfor jeg og Remi ikke gjør det på samme måte. Jeg har trodd det var bare en enkel detalj, men vi gjør det nærmest speilvendt. :) Ikke minst viktig for meg å vite at stive stokker ikke får til min metode, for den fikk han ikke til. ;) (Mens jeg fikk til hans, ha ha ha. Æ bæ, he he he. Remi, du må tøye... Hi hi hi.)

Vakkert schmakkert... I tillegg til å trene på slep og redninger av ymse slag, så fikk vi erfart enda en gang hvor forbausende kort man kan høre enkelte ganger. Lenge, lenge før man tror at man er ute av kommunikasjonsavstand kan man være det - kommer nok veldig an på forholdene vil jeg tro. Dette bør sjekkes nærmere, og man burde kanskje skaffe seg enkelt "tegnspråk" som funker på litt avstand.

De stadig tilbakevendende enkling-fottøyene. Denne gang en støvel i gress.

Denne ga meg litt av et sjokk da jeg var et par cm ifra kråkebollen med kamera for å ta skikkelig nærbilde, og den kom krypende ut - den var jo DIGER på skjermen! Jeg skvatt unna, og da var den plutselig bare en millimeter eller to... Ha ha ha, lettskremt. (Dette er altså en sånn der knallrød sak som man ofte ser pilende rundt på sandstrender, bitteliten. Vet ikke hva de heter.)

De andre dro nedover mot Raftsundbrua for å krysse over (bl.a. her kom vurdering av forhold, planlegging av etappe og navigering inn, hvor hen og hvorfor bør man krysse med tanke på annen båttrafikk, straum, vind, kart osv), mens Stein-Evert og jeg padlet tilbake til leiren for vi så det hadde kommet en båt dit. Det var nok bare folk som var i land på kirkegården, men man vet jo aldri for sikkert så det var greit å vise at det var folk i nærheten syntes jeg. (Lærdom - ta med verdisakene...)

På ettermiddagen kom MS Trollfjord for å gå ned Raftsundet til Trollfjord. Den laget ikke stor bølge.

Foto: Remi Nyheim
Etterpå kom imidlertid en av hurtigbåtene som vanligvis går mellom Harstad og Tromsø (de er en tur i Svolvær hver sommer på denne tiden), den laget større, ble ganske kul innover imellom Vedøya og en holme, men jeg visste ikke det var åpent imellom der så jeg prøvde ikke surfe. Litt teit, det kunne blitt kult.

Denne var blåst over ende, ligger med rota på tvers. Men det gjør da ingenting, den bare vrir litt på greinene og vokser videre. Du snakker om å være sta. Tøffing.

Foto: Remi Nyheim
Litt posering før vi kan gå i land.

Foto: Remi Nyheim
Imens var de fleste på land, hvor de hadde "sjokoladekake". (Tidligere KvikkLunsj)

Mer marshmallowsgrilling - ikke bare populært hos ungene. ;) Ventemat, mens middagen godgjør seg i kokegropa. :) Rundt bålet pratet vi selvfølgelig en del padling, eksempler, what if's og så videre. Erfaringsutveksling er fine greier, sånt alle lære mye av uansett nivå. (Man har jo likevel ikke opplevd alt man kan komme ut for - forhåpentligvis!)

Maten ble forøvrig perfekt! Det var litt forskjellig hva folk hadde oppi, men alt ble bra. Rune hadde bær med vaniljesaus til dessert, og hadde litt saus til overs sånn at jeg fikk litt til mine bakte epler. Det var knall!!! Kanel har jeg prøvd før, det var godt - men vaniljesaus var den perfekte matchen, uten tvil. Bedre får man det rett og slett ikke.

Etter maten gikk vi en tur til øyas høyeste punkt, på tur dit gikk vi gjennom kirkegården. Dette er en liten advarsel - kjeglegran ser kanskje søt ut i butikken, men husk at de vokser. ;) Ikke helt ideelt for å sette foran ei gravstøtte. (Med mindre man vil skjule den om noen år.)

Moderne turliv - oppdatering av Facebook midt i naturen. ;)

Selvutløser, v/Remi Nyheim
- Og her er gjengen på toppen. (Hele 29 m over havet)

Kjæresteri.

Søndag morgen var det retur til Kaljord, litt grålig nå igjen men ellers veldig fint. Vi fulgte land innover hele veien.

Her satt det bare én enslig teist i berget, men jeg mistenker at det har vært fugle"fjell" før, for det var så mye hvitt nedover, typisk fuglefjellaktig.

Stein-Evert har lært nytt triks på kursturen. :) So long!

5 kommentarer:

 1. Fin fortelling fra turen, men savner litt om hva dere egentlig lærte på turen. Var det ikke egentlig et "kurs" ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo, men jeg har lært av våttkortstigen at man bare skriver i stikkordsform i kursplanen (se tekstlink i første linje), og så er resten hemmelig. ;) Man må være med for å se - men det er veeeldig magisk og bra. :D

   - Nei det bare falt seg ikke så naturlig mens jeg skrev for det var mest andre ting jeg hadde bilder av. Men jeg skal se om det kanskje går å flette inn litt mer her og der. :)

   Slett
 2. Flott reportasje igjen. Og staselig tur var det. Er glad æ fikk masa mæ til en plass å turen.:)

  Drop-box.......har ikke satt mæ inn i "saken".

  SvarSlett
 3. Du må sette dæ inn i saken! Æ vil ha filma.

  SvarSlett
 4. Fantastisk tur med flotte bilete! Kul bjørnesvermer. :-)

  SvarSlett

Kommentar - ja takk! :)