Etiketter

Kvalsafari Andfjorden - lightversjon

I helgen var det meldt ok forhold for å se etter kval, så vi kjørte til Andenes for å speide etter kval igjen på søndag. Forhenværende påståtte Villmarkens Sønn (turbloggen hans HER) hadde kost seg på Bleik fra dagen før, og møtte oss på Kvalnes - utrustet nærmest for tur til nordpolen. (Det var jo minusgrader!) Det kom også folk ifra Harstad, Lødingen og Lofoten (og jeg hadde jo med meg besøk fra Bergen) så vi var til slutt elleve stykker som satte ut på Fiskenes. Der visste vi at det nylig var observert kval like rundt neset.

En teist hadde tatt kveld, ikke lett å si hva den har vært ute for. Synes det er betydelig artigere å treffe på dem på havet enn i fjæra på dette viset. :( Stakkars liten. :( Har imidlertid ikke lagt merke til de røde føttene før, dem har de jo alltid nedi sjøen når jeg treffer dem. Så da lærte jeg i hvert fall dét.

Det var ikke helt perfekte forhold for kvalpadling, men det gikk i hvert fall greit å være på sjøen. Elinger her og der ga ikke de beste lysforhold, og litt bølger ga mye skygger og sånn. Så det var ikke helt enkelt for oss å se når kvalen var oppe på litt avstand. Båten lenger ut var imidlertid et tydelig hint - og jommen meg, foran den var det kval! Knølkval!

Tom på vei utover i retning kvalen (i likhet med resten av gjengen så klart) - i bakgrunnen ser vi enda en båt som sannsynligvis var ute i samme ærend.

- Men det var en liten runde, så var kvalen langt av gårde igjen. Det så ut for å være tre stykker av dem. Jann mente det var en hann alene, som fartet rundt etter ei ku med kalv ilage seg. Det ser jeg ingen grunn til å tvile på, for de hadde det åpenbart rimelig travelt alle sammen. Helt annen oppførsel enn jeg har sett på knølkvalen før. I hvert fall, vi ble nå liggende og reke rundt - ingen flere kval i sikte foreløpig. Å padle videre ut midt på fjorden så vi lite vits i.

Vi var flere som hadde hyret skikkelig på oss, men det var faktisk ikke så kaldt da vi kom utpå. Litt kaldt å ligge helt i ro selvfølgelig, men med tre lag ullundertøy og en tjukkgenser skulle man i hvert fall ikke padle mye før det egentlig ble i varmeste laget… Fant i hvert fall jeg ut ganske kjapt. Tror faktisk sola har begynt å varme lufta litt på dagen allerede. Det var nemlig en del grader varmere da vi kom i land enn da vi satte ut.

Besøket mitt måtte en tur i land for noe naturlige ærender, jeg padlet inn jeg også for å være sikker på at han ikke egentlig var i ferd med å stikke av med Avocet'n… Man vet jo aldri helt, og han har jo likt den godt så… Just in case. (Men han fikk gjøre sine ærender i fred på land, altså - jeg bare holdt et øye med kajakken.)

Heldigvis hadde han med seg en sånn her kul stormcag da han kom. Heldigvis, sies fordi trekkene jeg skulle få ettersendt, ennå ikke har kommet. Så jeg låner hans, og da blir jo han fri! Lurer på hvor lang tid det egentlig kan ta å få inn sånne trekk? Det nærmer seg to måneder siden jeg fikk kajakkene, da begynner det nå sannelig å drøye litt? Spruttrekk er jo en rimelig vesentlig greie! Spesielt på vinteren.  *Knurr*

Da vi kom ut til de andre igjen, hadde de i mellomtiden funnet ut at nå skulle DE på land for pause. Så da var det bare å snu igjen. :)

Litt stilig himmel i den retning sola holdt seg, med elinger som gikk forbi og greier. Vi kom såvidt i utkanten av en snøeling en gang, men det var bare såvidt - resten av turen hadde vi oppholdsvær.

Det er bare oppe i fjellene det er snø for tiden. Har vært nokså lenge nå. Personlig synes jeg det er helt perfekt, jeg savner ikke skiføre i det hele tatt.

Den nest kuleste kajakken. Ok, jeg må innrømme at den ser litt chubby ut (snakker fortsatt om kajakken altså, ikke bergenseren oppi), men den ER jo ikke det, padlemessig. Det er bare sett utenfra, det.

Jeg lurte på hva det var for slags lys han bakerste her hadde satt på hodet, syntes den så litt smart ut. Men det er vel antagelig bare fyret på Andenes vi ser bakom, rett og slett? Ha ha!

Vel, de andre skulle som sagt på land - det var ikke jeg innstilt på. Jeg hadde ikke kjørt i flere timer for å sette meg på land og fryse, den saken var rimelig grei. (Jeg hadde jo heller ikke padlet på lørdagen, og knapt helgen før!) Så jeg og besøket mitt padlet bortetter land, for å se hvordan forholdene var nærmere Andenes. Plutselig oppdaget vi at sola hadde kommet skikkelig fram bak oss! Hurra! :D

GPSn min har fått det med å slå seg av med en gang etter at jeg har slått den på, så den står på 0 på alt når jeg kommer i land - så også denne dagen. Så dette er besøket mitt sitt spor - vi padlet nå mest ilag uansett.

Lite kval å se på bildene synes du? Ja. Det var dårlige forhold for å fotografere kval i dag. Vi så heller ikke mange, de var rimelig langt borte, og utpå var det litt mer bølger enn jeg helst tar speilrefleksen fram i. Men vi to fikk faktisk sett enda noen knølkvaler til på vår tur bortetter land. Så da anser jeg turen for å ha vært vellykket, selv om det ikke overgikk sist gang - man kan rett og slett ikke forvente svinflaks hver gang. Jeg har hatt det to turer nå, to år på rad - spørs om jeg ikke har brukt opp kvota.

Og fin tur var det uansett! Resten av folket så vi ikke mer til, pausen på land ble (forsåvidt som jeg gjettet) langvarig - de kjørte hjem, hele gjengen. Men vi fikk i hvert fall padlet oss en passelig tur, og jeg har sett hele strekningen ifra Fiskenes til Haugnes, og enda litt videre bortover derifra. Nyttig.

GoProen forstørrer ikke akkurat ting, så kval et stykke borte ser jo ut som kval kjempelangt borte. Men det er nå så lenge siden jeg har laget film, at for å holde meg varm med redigeringsprogrammet laget jeg en liten snutt likevel. :) Den ligger der for de som vil se. :)

3 kommentarer:

 1. Villmarkens sønn, Hjortefot, følte dæ direkte bevegelseshemma denne gangen. Kommer IKKE til å bruke det såkalte undervannshuset til speilrefleksen og ha det hengende rundt nakken. Ubehagelig, og mange begrensninger i forhold fotografering. Går tilbake til vanntett pakkepose og heller ha det mellom skankan.
  Forøvrig frøs æ ikke på beinan heller, vet ikke om det var fotposan som hjalp. De var ikke vanntett heller, antakelig kom det vann gjennom sømmen under foten.
  Ellers har æ det bra, men e fortsatt frisk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hjortefot va det, ja, æ kom kun på Hiawata og det meinte æ va feil… Det må vel bli begrensninge med et sånt hus, kommer vel ikke til alle knappan skikkelig? Eller? Fotposa va nu smart, vanntett eller ei. Bra prinsipp.

   Slett
  2. Det e hull for å zoome, funke ikke. Når æ skal ta bilde må æ dra belgen helt bak til objektivet…….tungvindt. Anbefale den ikke. Kanskje for å ta bilder under vann. På grunt vann. Og det ikke e for kaldt til å holde nævvan under vann. Trur goproen funke like godt til foto under vann, selv om den har mye vidvinkel.

   Slett

Kommentar - ja takk! :)