Etiketter

Helgeland, del 6. Rødøy–Hestmona (nesten)

Bergfrue/Fjelldronning - Saxifraga cotyledon
Da er det tid for del 6 av helgelandsturen med Tromsø havpadleklubb. Vi har vært en hel dag og to netter på Rødøya, og det er nå tid for å padle videre.

Del 1 av helgelandsturen ligger HER og del 2 ligger HER, del 3 finner du HER, del 4 ligger HER og del 5 ligger HER.

Men før padling, total relaxing og lang frokost, så klart. Mens vi venter på floa, he he.

Her er ruta for dagen. Krøllen i midten er lunsjplassen. To mils dagsetappe. Ikke allverdens langt på en hel dag, men da har man jo tid til å kose seg underveis.

Siden vi tok det rolig om formiddagen, fikk jeg knipset litt fra campen. Dette er vel bergfrue, også kalt fjelldronning? Eller er det flere som ligner? Flott var den i hvert fall. 

Et ekte steinbed, det er jo superkult! Sånne driver de altså og styrer i botaniske hager for å etterligne. Setter stein etter stein på høykant, så planter kan gro imellom. Her har bare naturen fikset det sjøl! Ingen ansatte som luker, eller noenting. Fantastisk.

Røyksopp hadde vi også, den her er det riktignok en stund til det blir røyk i. Ok da, dette skrives jo så lenge etter at vi var der, at det er sikkert røyk i den nå. Stikk og sjekk om du vil. Jeg testet to «modne» da vi kom, de funket helt supert.

Men så var vi etter hvert klare til å ta fatt på dagens etappe. Svenskedamen i teltet på andre siden av stranden sov ennå. Hun hadde visst vært innom leiren vår etter at jeg la meg. Hun skulle videre oppover mot Tromsø.

På vei! Tjohei!

På rekke og rad. Været var sånn passelig. Gråværet hadde slått seg til ro. Det begeistret meg ikke, men jeg har vært i verre vær. Ikke helt krise.

Det ble litt snirkling imellom i dag også.

Både her og der, det første stykket. 

Kryssing over. Litt vind og sånt, NJ har tatt på seg hetta. Da er det dårlig vær, altså. Huff og fy. Litt skvalp gjør ei kryssing straks lettere. Mer variasjon, som Sygni så treffende akkurat har påpekt i sin blogg. Kjekt med bevis på at det ikke er bare meg som har den oppfatningen.

Skal vi bare se her hvor imellom det er vi skal... Hvorfor fisker ikke jeg, hvorfor ligger bare dorga der oppå? Aner ikke. Jeg padlet rundt med fiskeutstyret hele turen, men det ble med fiskingen på Rødøy-dagen. Pussig, jeg liker jo fisk.

Nå har vi lunsjplassen innen rekkevidde. Straks rundt hjørnet.

Foto: Gunnar Noer
Siesta. Stedet var ikke superfint, for vi måtte komme oss i le for sur vind. Så vi ble sittende litt feil vei.

Hadde det ikke vært for vinden hadde vi blitt sittende med denne utsikten. 

Panoramavarianten.

Men dette kule spøkelseshuset var i utsikten der vi satt. Bildet er tatt litt mer opp i høyden da, men det var tøft fra der vi satt også. 

Vi droppet den første stranda fordi det var så utrolig langgrunt (dette fenomenet skulle vi senere stifte nærmere bekjentskap med), men det var ikke akkurat brådypt her heller. Men så lenge det er sand så går det jo greit uansett, og vi hadde jo dessuten bærestropper og alt.

Etter en tid måtte siestaen ta slutt, og vi padlet videre for å komme til leirplass. Her har vi tatt en naturlig pause – vi kom nemlig forbi en liten oterfamilie. Små-oterne ga seg blanke f*** i hva som foregikk rundt dem, og herjet i vei. Så vi fikk ligge lenge og se på dem.

At jeg ikke har tatt bilde av det med vanntettkamera tror jeg kan bety at det nå har tatt kvelden... Det vil si – ikke helt kveld. Men av/på-knappen har tatt kveld, så det står kun på. Og bruker dermed opp strøm.

Foto: Nils-Jacob Schelderup
Om ikke annet har NJ tatt bilde av meg med sitt Olympus TG-4 som jeg var rimelig misunnelig på. Det tar nemlig Raw-filer. Så om mitt TG-2 (viste det seg, jeg har trodd jeg hadde TG-3) hadde tatt kveld var det ikke verdens undergang. Da må jeg jo kjøpe nytt, og kanskje nyeste... Det vil vise seg. I overskyet vær er det forresten lite glitter på den kajakken. Ser jo nesten ut som Avocet, jo. Sløsing.

Men hællo, hva er det som skjer! Flåte på gang... nei nei nei...

Jo. Bare legg dere dette bildet på minnet, Padlemia midt i en flåte. Det skjer ikke kjempeofte. Klarte stort sett å unngå det, men her har jeg gått på limpinnen. Klarer ikke å huske hvorfor en gang.

Mistenker at dette bildet er helt feil plassert, men det skulle vise at vi hadde litt bølger denne dagen, noen steder. Synes det blei en artig småsplætt i baugen, bare.

Framme! Vi fant en flott strand på ei øy tett ved Hestmona. Hvorfor heter disse øyene noe med mona? Hestmona skal liksom bety hestemane på en måte, men hva står Teksmona for da? Manen på en teks, liksom? Et lite mysterium.

Mannen med kart studerer kart. Nå vet vi hvor vi er.

Foto: Gunnar Noer
Her er fordelen med at vi fikk gråvær. Jeg fikk nemlig nå demonstrert tromsøfolkets eminente tarp-ferdigheter. Det funket steike bra. Det som ikke funket like bra var mitt spruttrekk og min tørrdrakt. Siden det var litt småskvalp i dag så ble jeg jo våt. Og nå var det lite tørre ullklær igjen, så jeg ble skikkelig kald. *Hutre*

«Vått og kaldt og sandkorn overalt!»

Siden vi campet på øya tett ved øya med fergeleie på, kom ferga forbi. Det var en merkelig ferge.

Nei. Du synes det har vært mange episoder, men turen er ennå ikke slutt. Vi skal helt til Onøya. Hvordan resten av turen går? Den som leser får se. Pr. nå, 2,5 kameraer igjen.

6 kommentarer:

 1. ÅÅååååh! Dette er herlig!
  Turen med alle innslag og bilder og i tillegg i områder jeg har mange gode minner fra!!! Må ta en avindsjuketablætt!!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. :) Hvis det kan være en trøst så blir det færre og færre bilder etter hvert som kameraene ga opp...

   Slett
 2. Røyksopp er en av mine favoritter når det gjelder matsopp, selvfølgelig før den blir "moden". Flotte bilder og tekst som vanlig og fremdeles godt å se at du er allergisk mot flåte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har fått med meg at røyksopp er spiselig, men så mener jeg å ha vært borti at den kan forveksles med ett eller annet som ikke er det, og siden jeg ikke husker hva det er og kan skille dem, så tør jeg ikke. (Dessuten synes jeg røyk er morsommere enn soppspising, så jeg lar dem stå og modne, he he he.)

   Flåte ja. Jeg ser fordelene, ikke minst med tomannsflåter hvis det er ett eller annet. Men disse større flåtene er no herk, synes ikke fordelene veier helt opp for irritasjonsmomentet.

   Slett
 3. Artig å fundere på hva stedsnavn betyr, kommer av etc.
  Lurer på om mona kan ha noe med mo å gjøre? For eksempel en sand/grusforekomst av type slette eller rygg. I såfall kan jo mona-navn på kartet indikere egnede teltplasser?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah, kanskje det er sånn? Det kunne jo være praktisk. :) Skulle gjerne visst litt mer om slike ting, men vet ikke helt hvor hen man skal spørre.

   Slett

Kommentar - ja takk! :)