Etiketter

Endelig alkekonge! I nabolaget!

 

Hvor ble det av fjellene?  Ikke nøye, dit skulle ikke jeg. Men når det er så dårlig sikt at jeg ikke ser over sundet når jeg setter ut, så krysser jeg i hvert fall ikke over. Dessuten kom det en tråler, og så regnet jeg med at Hurtigruta ville komme nokså kort tid etter. (Den så jeg imidlertid ikke noe til, faktisk.) Dermed ble det en tur nordover i dag, langs land i «nabolaget». Jeg padlet nemlig hjemmefra igjen for å ikke kjøre bort noe av den lyse delen av dagen.

Det er såkalt mørketid, som altså ikke bare er den mørkeste delen av året, men det motsatte av perioden med midnattsol. Det er perioden vi ikke får sett sola i det hele tatt – men «blåtimen» blir jo kjempelang, og byr som vi ser på mer enn blåfarger. Også kalt fargetid. 

Denne ørna var passelig teit, den kom flygende lavt, forbi meg så den så jo absolutt hvilken kurs jeg hadde, og så satte den seg like ved der jeg skulle passere. Det er ganske idiotisk synes jeg, når de egentlig sparer på energien i kulden. Jeg er grei altså, men det er grenser for omvei jeg gidder å padle for at de skal få sitte i fred, når de legger så til de grader opp til det selv, på en måte. 

Fint lys i dag, jeg synes selja til venstre her også var ganske fin. Ikke så langt unna her så jeg forresten en havert på ganske nært hold, men den forsvant raskt med et plask da den så meg. Godt nytt år sjøl, liksom. 

Her var det skjedd noe nytt siden sist! Nye skilt, og ny kabel. Jeg vet ikke hva det er slags kabel, men jeg fikk med meg at den ble lagt ut!

Da så jeg nemlig en båt som gikk med rimelig god fart rett mot land her som det overhodet ikke er havn eller noe, så jeg kjørte for å se hva i alle dager den hadde for seg. Kabelutlegging viste det seg å være, altså.

Fryktelig irriterende med de jagerflyene forresten, som jeg har hørt hele tiden i dag. Skal de aldri hute seg tilbake til basen?

Eeeh. Litt lenger fram demret det. Det var naturligvis ikke jagerfly selv om det hørtes sånn ut, det var disse her. Vindturbin-&/(%(&/%TY&-et. Jeg hører dem heldigvis ikke så mye hos meg, men når vindretningen er sånn her, at man liksom kommer bak dem, så tar jo vinden med seg all lyden. Så den fikk jeg i skallen hele turen i dag, dessverre. 

Litt kaiing ble det også i dag, for det var passelig vannstand til å padle under denne her. 

Finere utsikt andre veien da.

Jeg kom på at jeg hadde sett et sånn morsomt tak på en video her om dagen, et henge-krysstak. «Det kan da umulig være så vanskelig» tenkte jeg, og da var det i grunnen ikke det heller. 

I Jektbogen lå stort sett de vanlige båtene. Jeg tenkte å la Verholmen vente til returen, men så kom jeg på at det var blitt januar...

Dermed padlet jeg ut til holmen for å rulle ved stranda, sånn at januarrulla kunne være unnagjort. Tok ei på hver side, det gikk strålende. Men det var kaldt! Her slipper jeg alt for å få varmet brainfreezen i pannen.

Jeg fant ut at jo, jeg skulle padle videre til Vikøya. Jeg valgte høvelig korteste vei dit, og her har jeg akkurat møtt på ei havelle. Litt lenger fram møtte jeg på to til, og et par alkekonger! De har jeg ikke sett på flere år, så det var gøy. Jeg så dem mange ganger, men de var veldig kort tid oppe. Fullt opptatte med spising, tydeligvis. Joda, jeg prøvde å ta bilde, men de er veldig små altså! Og så er det ikke allverdens lys for et dårlig kompaktkamera. Dessverre. 

Like før Vikøya som jeg her har nådd, så jeg forresten en lom også. Men jeg er ikke sikker på hva det var slags, synes juvenildrakten på noen og vinterdrakten på noen voksne ser ganske like ut. Men en nokså stor lom var det, i hvert fall. Kult det også. Ser ikke de heller så ofte på nært hold. 

Nå ble det i grunnen enda kulere lys rundt meg. Gleder meg til sola kommer tilbake, for nå er det blitt virkelig klart i vannet. 

Her ser vi elingen litt bedre, kanskje. Akkurat når jeg sneier rundt enden av øya. 

En liten stopp her for å dokumentere posten, Vikøya ble dermed årets første 10 på skjæret-post. 

Returen var rimelig grei, jeg fikk bittelitt medvind faktisk. Så her er jeg tilbake ved naustet. Men underveis så jeg enda noen haveller til – hurra – og en alkekonge som faktisk kom opp bare to–tre meter fra meg! Kjempeartig! Ja, det syntes jeg, tviler vel på at han var enig. Han skvatt nok kraftig. Det kom også ei ørn flygende helt lavt ved Verholmen, ganske artig det også.

Slet med å komme meg opp av lenestolen i dag, virkelig, men da er det veldig bra at det lønner seg så pass å ha klart det. Bra start på tur- og padleåret. Godt nytt år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentar - ja takk! :)