Etiketter

Hansker, votter, muffer

Om man ser på hva padlere har på hendene, er det veldig mye forskjellig. Smak og behag varierer, det er også forskjellig hvor fort man blir kald på fingrene og så videre, så enhver må nok finne det som passer best for en selv. - Det gjør man ofte enklest om man vet litt hva som finnes der ute. Så her er litt av mine erfaringer med det jeg har prøvd så langt. Ha i bakhodet at jeg egentlig hater å ha noe på hendene. ;)

Votter
Jeg fikk et par votter med da jeg kjøpte første kajakken, og siden jeg startet opp på høsten så brukte jeg vel disse litt på de første turene. Men jeg fant fort at for min del var det bedre å være uten (om så fryse), enn å bruke disse vottene. De var så trange øverst at jeg fikk dem rett og slett ikke skikkelig på - og dermed heller ikke skikkelig grep på åra, da jeg ikke fikk den skikkelig inn i "tommelkroken".

I tillegg er det jo fryktelig komlete å holde på med noe som helst når man har votter på hendene. - Men at votter er noe av det varmeste man kan ha på seg, er vel utvilsomt. (De er imidlertid ikke særlig varme når de ligger i ubruk på dekk, så da ble valget etterhvert enkelt for meg…) Noen synes det er helt greit å bruke ullvotter - for meg gir det for dårlig følelse/grep på åra, men jeg tror på at det er varmt!

Muffer
Så jeg skaffet meg muffer, og det er geniale saker altså. Den virkelig store ulempen med dem, er imidlertid at om man havner i vannet så varmer de jo ingenting. Jeg brukte lenge muffer, og padlet med ullvotter på dekk som jeg skulle kunne ta på meg i en fart hvis jeg havnet uti. (Smart triks er å vrenge dem litt, så de kan "vrenges" på - men jeg testet aldri det systemet, så jeg vil ikke anbefale det.) Forrige skribleri om muffer finner du HER.

Det finnes flere typer muffer, både sommer- og vintervarianter. Sommervarianten er kjempekjekke, de har hard kant ytterst, sånn at de er lette å få hendene inn i. Korte, og tynne. (Nylon med gummibelegg inni.) Det er de som er til høyre på bildet over.

Jeg har ikke vært borti noen vintervarianter som har den kanten rundt åpningen, uforståelig hvorfor ikke noen har gjort noe med det. Så det er ulempe nr to med vintermuffene - det kan bli veldig plundrete å få dem på, når man har hatt hendene ute av en eller annen grunn. (Spesielt hvis man har hansker på hendene, i tillegg til muffene på åra.) Noen muffer har imidlertid knapp så man kan kneppe litt nedbrett på dem, det hjelper noe på akkurat det problemet.
– Nå har jeg imidlertid slitt ut paret til venstre på bildet over, og bruker nå disse korte Yak-muffene. Korte og greie, med en ekstra kant inni som jeg vil tro skal holde vinden ute når den kommer bakfra. (Holder nok luften varmere inni også?) Det er det beste jeg har funnet hittil.

Open palm mitts
Det finnes også votter som er åpne inni håndflaten. Disse kan brettes bak sånn at man har dem klare rundt håndleddet, eller man kan ha dem på. Det er lett å få fingrene fram gjennom åpningen når man har behov for det, stor fordel. Men de blir jo ikke like varme som vanlige votter, da. Og så er det lett å få sand eller snø nedi i denslags omgivelser, dét var litt irriterende.

- Men totalt sett er disse veldig anvendelige. Jeg kommer nok til å bruke dem en del i "mellomvær", men i de kaldeste forholdene ligger de nok hjemme. (Minusgrader og vind.) Jeg har varianten på bildet, der pekefingeren er for seg og de tre ved siden av sammen. Noen votter har sammensyingen sånn at fingene ble to og to - det syntes jeg var så heslig at jeg aldri kjøpte den varianten. Disse klarer jeg å leve med å ha på. Så det kan du passe på å få prøvd, før du evt. skaffer deg sånne.

Hansker
Det er sikkert veldig mye forskjellig i hansker, jeg har bare prøvd et par forskjellige. Ursuit sine er nokså tykke, og sånn sett bra varme. For mine små hender blir imidlertid den minste størrelsen alt for stor - fingrene (på hanskene) er både for lange og tjukke, så de er alt for romslige. Det fører til at det blir plass til mye vann - som drar varme ifra fingrene. De er nok varme og gode for folk som finner dem i passelig størrelse, men ikke noe å anbefale de med små hender.

Men så fikk jeg omsider tak i hansker som passer. De det står NRS titamium på passet hendene mine aldeles ypperlig. De er formet med litt bøy, så de gir veldig naturlig - og godt - grep på åra. De er vanntette og behagelige å ha på. Så langt absolutt det nærmeste jeg kommer å synes det er ok å ha noe på hendene, utover muffer.

Når kjøleeffekten kommer under null kan det imidlertid bli kaldt også med disse, da bruker jeg dem i kombinasjon med muffer - og da er det helt greit. Med mindre jeg venter med å ta dem på til jeg er iskald da, men i så fall må jeg skylde på meg selv istedenfor hanskene.

- Det finnes selvfølgelig alt mulig rart å få kjøpt, man må bare prøve litt forskjellig. Selv om disse hanskene raskt ble en favoritt hos meg, kan det være du synes de er horrible. :)

(Og husk - TEST det du skal padle med - også i havet. Det hjelper deg lite at noe er varmt å padle med, den dagen du uplanlagt blir liggende i vannet en litt lengre periode - og det er da du virkelig trenger hender som ikke er frosset udugelige.)

8 kommentarer:

 1. Dei NRS- hanskene var min favoritt i mange år, men Ursuik- henskene er betre! Elles brukar eg stort sett berre muffar til turpadling, men hanskar er fint til rulletrening. Meir om Ursuik- hanskane her: http://odinsinpadleblogg.blogspot.no/2013/01/dagens-outfit.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg bruker hansker når jeg anser det realistisk at jeg ender opp i vannet. :) Men ellers holder det oftest med muffer, ja. Litt irriterende at ikke Ursukene er i liten nok størrelse til meg ja! Urettferdig. (Men livet er jo urettferdig.)

   Slett
 2. Til orientering er NRS vottene endret i åpning nå, de har også fått for som ikke trekker vann.

  Bjørn på Bjørns Kajakk

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips, da er de nok blitt et par hakk bedre nå ja!

   Slett
 3. Kjekt å høre at flere enn jeg er skeptisk til muffer når det er fare for å gå rundt. Kan jo rulle,men får sånn klausfølelse med muffer på…Men sammen med etpar tynne hansker er muffene det eneste som holder meg varm på vinteren. Men mine hansker er ikke vanntette da- og det er en fryktelig ulempe når jeg må ha av muffene for å fikle med ett eller annel- blir kald tvert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg får klaus av hansker. Hansker OG muffer er muligens enda verre! Bare muffer har så langt gått helt greit.

   Slett
 4. I find mitts the best in cold weather. With gloves the wind will blow between the fingers whereas in mittens the fingers keep each other warm. A trick that works with mitts also is to fill them with warm water so you start with warm hands.

  Tony :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. No doubt the warmest. I just hate wearing them… Feels like I'm tied up or something. :S

   Slett

Kommentar - ja takk! :)