Etiketter

Efjorden del 2

Vi er på tur i Efjorden. Lørdag padlet vi et par mil, søndag skulle vi padle en mye kortere tur. Bare rett over fjorden, faktisk, for å finne noen helleristninger. De har jo nettopp funnet en ny, eller, den er vel faktisk gamlere enn de andre. Har du ikke lest del 1 fra dagen før ennå, men vil gjøre det først, så finner du den HER.

Vi våknet på morgenen til strålende vær, vi hadde ingen hast. Frokosten ble tatt ute på terrassen ved grillhytta. Her var det bare å nyte finværet. Dette er altså teltområdet i leiren. Todelt leir må vite, fint skal det være.

Etter en god frokost kom vi oss på havet, med kurs sånn høvelig rett over fjorden. Vi hadde ikke noen bråhast nå heller, det var virkelig en flott dag å nyte.

Ikke helt speil, men sannelig ikke langt unna heller.

Skyene ved fjelltoppen i kombinasjon med sola laget en skikkelig kul effekt.

Selve padlingen kunne selvfølgelig vært mer spennende enn kryssing av fjord, men værmessig var det jo maks uttelling. I dag var dessuten turen på land hovedmålet, faktisk.

Utover her padlet vi i går, i dag på tvers.

God stemning! Vi er allerede litt spente på om vi klarer å finne den «nye» helleristningen.

Etter en flott padling var vi framme. Tid for å skifte på seg påkledning for å gå i marka, vi skal et stykke oppover i terrenget.

Et flott sted dette også.

Det har tydeligvis noen andre også syntes, og herpet det. Ikke fint i det hele tatt, rett og slett litt trist å se. Stor slitasje på terrenget her, hvor det tydelig blant annet har stått en lavvo. Det lavvostedet vi fant i reservatet der det er campingforbud så langt bedre ut.

Nuvel, det var lite vi kunne gjøre med det. Jeg hadde jo selvfølgelig ikke med meg den lille ryggsekken jeg har kjøpt for slike tilfeller (som egentlig skulle ligge fast i utstyrsposen jeg alltid har med), men jeg fikk stappet brødskivene i Frank sin sekk, og puttet lommene fulle av tørket mango, snyltekopp osv., og så var jeg klar.

Det var grei sti oppover, og et flott terreng.

Utsikten var slett ikke verst om man snudde seg heller. Øya med mest sol på er Barøy, den man passerer når man tar ferga mellom Lødingen og Bognes. Vi skal nok rundt den en gang, ja.

Plutselig var vi framme, og det var helleristninger på rekke og rad. De vises ikke riktig like godt på små bilder i bloggen, bør i hvert fall klikkes på... Jeg var i grunnen like fascinert av furua som helleristningene. En stor bonsai, i den grad det går an, ettersom bonsai er miniatyr...

Gutta på tur.

Skyggebilder er jo alltid kult.

Stein-Evert gikk en runde på leit etter den siste helleristningen som er funnet. Imens ble vi andre litt rastløse. Der er en merking! En av oss mente å ha lest noe om at det skulle være merket... Ok, vi følger merkinga og ser hvor den går. Der er en til. Og en til. Hm, nei... Kanskje over den neste haugen, den neste kanten...
Til slutt hadde vi kommet så høyt at det var ikke mange flere steinvegger igjen som de kunne ha ristet på. Men vi fant blant annet dette kule furuliket. Døde furuer er også kule. Jeg digger furuer, som kjent - død eller levende.

Til slutt tok vi turen nedover igjen, og Stein-Evert mistenkte at han kunne ha funnet den imens vi andre var på merket tur. To streker hadde han sett på en steinvegg, det kunne jo passe bra. Det ville vise seg. Imens fant vi andre kule ting, sånn som dette oppkommet midt i en steinflate. Friskt og godt vann var det også, tøft.

Furuspeil.

Men nå var det sannelig tid for mat.

Har definitivt hatt dårligere lunsjutsikt enn denne.

Enda en kul detalj fra området. En tynn steinflik har liksom skavet av fjellet, og ligger og spriker. Knalltøft.

Men hva har vi så her? WOW, et sensasjonelt funn! (Klikker du på bildet klarer du kanskje å se to streker på tvers.) Heldigvis hadde Stein-Evert lagt merke til mosestreken til høyre her i avisartikkel, sånn at han kjente det igjen. Han hadde for såvidt sagt mosestrek, men jeg så for meg en som var minst ti ganger bredere, så det hjalp meg lite.

Ikke? Men se HER da! Karene peker, Frank nærmest peker på baugen, Jan Viggo på resten av båten. Godt gjort å finne denne, selv med mosestreken. Så gammel at den nesten er tært vekk, rett og slett. Trolig verdens eldste bilde av en båt, har jeg lest.

Utrolig kult område. For helleristere må jo dette se ut som en bunke kopipapir, nærmest uendelig med blanke ark.

Denne lav-rosetten var kjempefin, kommer ikke helt til sin rett når jeg ikke har lagt ved noe som viser størrelsen. For det var det mest imponerende, den var stor. 30 cm bred kanskje? Husker ikke helt, men ganske så stor i hvert fall.

Nuvel, etter at vi hadde lagt til flekkings oppover i høyden så hadde dette tatt lenger tid enn planlagt. Vi skulle jo hjem også, så det var bare å komme seg nedover til kajakkene. De lå i enden av bukta her.

Tilbaketuren ble også ganske så fin.

Denne skyen var ganske kul, så nesten ut som den kom ut av fjelltoppen.

Litt padling i skyggen ble det, da merket vi godt hvor mye sola egentlig varmer ennå. Litt kjølig i skyggen.

Jan Viggo hadde det travelt, så han var bare en prikk der framme.

Vi så ei kul bukt, men droppet den siden det var blitt så sent. Greit å ha noe igjen til neste gang også, var vi ganske enige om.

Stein-Evert lurte seg unna rulling dagen før, da var jo saken ganske grei i dag regnet jeg med. Mistenkelig lite tydet på at han selv syntes det var greit, derimot sa både kroppsspråk og mimikk at dette var jækla ugreit. Men avtale er avtale...

Avtalen ble innfridd, det skal han ha. At han ikke fikk rulla til får så være, det viktigste er at man faktisk øver. Det gjorde han vitterlig - to ganger, til og med. Kudos.


Dermed ble turen avsluttet med god underholdning, med påfølgende herlig middag hos Arvid, som hadde holdt buffeten varm til vi ankom litt forsinket. Stortind Kafe og Overnatting kan varmt anbefales, i likhet med padleområdet. Når man kjører fra Vesterålen passer til og med fergerutene godt ihop, man kjører av den ene og på den neste. Fungerte utmerket, det også.

Vi kommer tilbake, kjentmannen skal bare stålsette seg på det. Tenker vi tar minst ett rulleforsøk hver da også? Eller skal vi slå til med minst ett hver dag? For avtale fungerte jo utmerket for å faktisk få det gjennomført. ;)

Takk for turen, Stein-Evert, Jan Viggo og Frank.

PS. Stein-Evert har også blogget dag 2, så om du vil se flere bilder klikker du på linken HER.

4 kommentarer:

 1. Klart vi skal rulle hver dag. Skulle bare mangle. :D
  Gleder meg til neste gang, dere har jo ikke fått sett og opplevd alt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha, når du skriver det der så frykter jeg det kan bli lenge til - for å slippe unna. ;)

   Slett
 2. Takk for nok et flott blogg-innlegg. Flotte bilder, som å oppleve den flotte turen på nytt! Ser frem til flere turer til neste år. Rundt Barøy.....(??) Uansett, jeg blir med på rulla!! ... ( Er det en angreknapp, her...??) Skrev; Jan Viggo

  SvarSlett

Kommentar - ja takk! :)