Etiketter

Hengekøye på yttersia - Våje

Rolige forhold, for andre dag på rad – minst. Ingen padling lørdag, da ville jeg i hvert fall et par mil i dag. Kanskje tre mil? Nuvel, metere er ikke så veldig viktig, men jeg ville være på tur hele dagen. Skogsøya passet fint for det, lenge siden jeg har padlet hele runden.

Jeg valgte å sette ut på Smines, for å få noe av det mest utsatte strekket tidlig på turen, og så en god pause før det aller mest utsatte. Jeg ville se etter noe tang, og prøve ei oppskrift jeg så på tv nettopp. Den motivasjonen har vel du også hatt for tur?

Litt småkjedelig start, men akkurat dét var ikke til å unngå - og det ville vært mye verre om jeg startet fra Høydalen. Saltberget, Dyrøya og Tinden ser vi her. Tror jeg.

Jeg regnet ikke med å se så mange ørner i dag, for de burde jo være i full hekking nå. Men det var mange, fra Hjellsand og videre. Ei på det skjæret, ei på det neste, og sannelig satt det ei her også.

Denne kom jeg ganske så nært, angret litt på at speilreflekskameraet lå i skottet fremst. Det kunne blitt et flott bilde.

Her har jeg passert forbi Hjellsandøya på innsiden, og nærmer meg der tungsjøen begynner å merkes. Foreløpig var det blankstille. Dette så jo virkelig lovende ut for resten av turen.

Skarv var det også mye av i dag, både her og der på skjær og en og annen speider som kom og sjekket meg ut.

Det var også godt med drag i sjøen, viste det seg. Dønningene var ikke høye, men det var tydelig bra trøkk i dem.

Det var rett og slett så pass at jeg holdt god avstand fra land, i tilfelle noe skulle skje. For da ville jeg ikke havne i brottene der inne under noen omstendighet. Det hadde blitt ubehagelig. Men ellers var det flott utover, det var bortimot helt vindstille hele veien.

Vågsberget. Jeg padlet på innsiden av holmene fra Sørsand og bort hit. Det er noen år siden det brant her ute, men det vises altså fremdeles, så tidlig på året.

Pling! Herved har jeg dokumentert Våje som 10 på skjæret-post! Meg, kajakk, stø og hytta. Litt kult var at jeg fant trøffeltang her. Og en stor sukkertare! Det var jo litt av motivasjonen for turen hit, at jeg skulle se etter sånt på yttersia. Det var det litt for mye drag i sjøen til ellers, men her var det jo fint.

Det var strålende vakkert her ute i dag. Det var for det meste overskyet, men mens jeg var her ute trengte sola gjennom skyene en periode. Riktig så herlig. Det ble en lang pause her, for det neste stykket er det mest utsatte.

Fortøyning. Det flødde en del mens jeg var i land, som vi ser.

Jeg hadde med meg hengekøya, Ticket To The Moon (TTTM). Det er faktisk første gang jeg prøver den. Flere ganger har den vært med, uten at jeg har funnet et sted å henge den. Her ute er det dårlig med trær, men denne wiren måtte kunne funke?

Nærbilde - ganske dekorativ om man ser sånn på den.

Joda, det gikk utmerket å henge den der. Her er utsikt mot nordvest og nordøst.

Utsikten mot sør var heller ikke ille.

Maten jeg hadde med var heller ikke til å klage på, sånn blir det vel når man velger menyen sjøl. Finnbiffgryte, med traktkantarell. Godkjent!

Dagen før hadde jeg fått levert tørrfisk. Det vil si, jeg har kjøpt og hengt fisken sjøl, men så da den var ferdig tørket leverte jeg den fra meg for pakking. Så jeg har fått passe porsjoner med vakumpakket tørrfisk for tur, tørket i eget naust. Fisket i Egga – kanskje midten i utsikten her faktisk, den er kjøpt hos en Øksnes-båt. Vel – den var god! Veldig lettspist, forsvant på et blunk. Det er mulig jeg må ta med meg to sånne i slengen.

Like godt likte jeg ikke dette, noen har brent på plattingen til hytta. Hva har noen gjort det for? Det var da ingen vits, synes jeg. Herping.

Jeg hadde med meg bok for å lese i, lang pause her var som dere skjønner planlagt. Hvorfor jeg ikke ligger i hengekøya lenger? Det var vind der... Det kom litt vind, og den var kald. Her i hytteveggen var det solvarmt og godt, i hvert fall i fjellduken.

Etterpå gikk jeg en tur bort til lykta, for å se på forholdene videre. Det vinddraget gjorde meg litt usikker på om jeg skulle fortsette eller ikke. Det så ikke ille ut.

Disse lyktene er jo så dekorative!

Rosenrot in spe. Vårtegn! Ellers var det faktisk tele selv her midt i havgapet ennå. Myra var stein hard å gå på.

Jeg var en snartur inne i hytta for å se hvordan det sto til etter vinteren, ingen mink på soverommet eller noe. Utsikten derfra er jo grei nok. Eller direkte fin, vil noen si. Inkludert meg.

Jeg bestemte meg for å ikke padle videre. Det fristet rett og slett mer å suse tilbake samme vei, med ørlite vind i ryggen. Den der nordspissen kan være litt ekkel, og jeg hadde en følelse av at det ville stå aller mest på akkurat der. Nei, det behøver jeg ikke gjøre alene mens det er vinterkaldt i vannet ennå. Det får holde i massevis at jeg er her. (Jada, jeg hadde med meg så det skulle gå greit å sitte værfast også. Just in case.)

Fint, men klokken var også litt mer enn planlagt. Greit å få skylt og sortert utstyr og slappet litt av om kvelden, når det er jobbdag etterpå. Jeg bestemte meg derfor for å padle i retur. Vind i ryggen ble jeg snytt for siden jeg padlet relativt nært land, men det fikk så være.

GPSn hadde jeg slått av på Våje for å spare strøm, og kom ikke på å slå den på igjen før jeg nærmet meg Hjellsandøya. Det var så, men hvorfor slettet den bare tracket før den tid? Eller "slettet" - på programmet på PCen har den talt opp kilometrene riktig, og registrert riktig lengde på turen tidsmessig også - den bare viste det ikke på punktene som var registrert, og heller ikke på selve tracket. Merkelig! Noen som vet kan det kan komme av?
Uansett, har tegnet den siste biten inn med grå strek.

På dette skjæret var det mer action nå enn da jeg padlet andre veien. Jeg lå her en stund og bare kikket på det, litt sånn som pausebilde på tv. (Noen av dere husker vel sånt.)

En fin ettermiddag på yttersia.

En padlefangerjækel. Den drev akkurat og duppet i overflaten. Jeg mener her skal være to sånne, ganske tett. Rart jeg ikke har meldt det inn til Kystverket, men jeg har vel ikke syntes at jeg visste eksakt nok posisjon antagelig. Nå har i hvert fall Lene ordnet med det, så får vi se om de gjør noe etter hvert.

Det er hengt en del fisk på Tunnstad i år, men hjellene her henger det ikke noe på. Hesja til venstre er den gamle sorten, men hjellene til høyre er nymotens - metall. Bare tverrstokkene på toppen er tre. hvis de er som de jeg har sett før.

Turen ble litt kortere enn først planlagt, men det ble nå godt over et par mil i hvert fall. Flott tur, så årets første lundefugl også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentar - ja takk! :)