Etiketter

Isfenomenet

Sist jeg var på tur tok jeg bilde av dette fenomenet her, et isflak nesten i "løse lufta". Det henger fast på kvist og lyng - men ikke så masse. Og hvordan har all isen blitt et flak imellom? Dette måtte man finne ut av.

Jeg henvendte meg derfor til Reinhard Mook ved universitetet i Tromsø. Han pleier å skrive i Bladet Vesterålen om mye rart, særlig om klima og meteorologiske saker og ting. Om noen skulle kjenne fenomenet og i tillegg ville svare meg, måtte det være Mook.

Og svar kom ganske raskt:

"Hei!
Igjen takk for interessant og “krevende” spørsmål! I utgangspunktet. All respekt for en dyktig observatør av naturfenomener som spør videre etter årsaker!

I første øyeblikk -  mens glatt rullebane og sidevind var tema om flyet skulle gå fra Svalbard eller ikke – mente jeg fenomen og forklaring var slik:

Vann i de største jordporene fryser først. Årsak er at  vanntrykket avtar med økende tilgjengelighet av vann (vide porer!) og minkende adsorpsjon til poreveggene; stort vanntrykk, slik som i små trange porer, hindrer frysing til langt under 0 grad C).Ved frysing utvides vannvolumet med 1/11.  Samtidig trekker is til seg ytterligere vann som fryser i foten av isen. Årsak er at vanndamptrykk på is – her foten av is - er mindre enn i forhold til flytende vann nedenfor i bakken. Slik oppstår en vanntransport oppover som mater små oppover voksende søyler av is. Disse kan heve små stein eller endog hele sammenhengende skjold av jordsmonn. Dette er et vanlig fenomen ved barfrost om høsten.

Men ved nærmere lesing av din beskrivelse og betraktning av bildet ditt forsto jeg at det ikke er løftet jord verken under eller over isen. Heller ikke er det tale om en vannpytt. Det vokser ingen krekling lyng på steder der det pleier å samles vann!

Vannet som dannet platen av is må et sted ha kommet fra. enten med  utgangspunktet i bakken eller lyngen, eller i atmosfæren. I det siste tilfellet skulle forventes rim på lyngen, det er derfor usannsynlig. I det første tilfellet kan det antas at vann avgis av vegetasjonen. Det er kanskje lite sannsynlig at lyngen transpirerer vann. Mer sannsynlig er det at lyngen har vært våt, perler eller en film av flytende vann på lyngen. Når først vann frøs i de høyeste og for atmosfæren (nedkjøling) mest utsatte “toppene” av lyngen vil isen ha trukket til seg ytterligere vann (pga. av lavere vanndamptrykk over is enn over vann). Så tett som lyngen står kan isen ha frosset til voksende nåler, på bekostning av vanndråper eller en film av vann på lyngen. I ubetinget vindstille kan nålene over tid  ha vokset inn i hverandre og dannet ruten av is. Lyngen under denne isen skulle mer eller mindre blitt tørr (vann avgitt til isen). Under ruten av is kan forventes redusert kjøling (ved stråling) mot atmosfæren. Noe stigende temperatur skulle ha pådrevet overgangen fra flyende vann på lyngen til is over den. 

Det var den forklaring som jeg kan tilby så langt."

Spennende, ikke sant? Skulle gjerne sett dette i saktefilm, jeg. Om noen finner film av noe sånt på Youtube eller noe, så tips meg snarest. :)

6 kommentarer:

  1. Så spennande! Eg elskar også å finne ut av slikt. :D

    SvarSlett
  2. Ikke video av dette isfenomenet, men et annet der du kan se isen vokse under vann. Utrolig stilig!

    http://www.bbc.co.uk/nature/15835017

    SvarSlett
  3. Ja, det var veldig spennende - og spennende film du linker til Ragni! Is viser seg å være kulere enn jeg visste om. :)

    SvarSlett
  4. Lærerikt:) alltid lurt å stille seg spørsmål, og finne svar:)

    SvarSlett
  5. Interessant og merkelig fenomen, jeg har aldri sett noe sånt! Man lærer så lenge man lever!

    SvarSlett
  6. Ja, det er artig hver gang man lærer noe nytt. :)

    SvarSlett

Kommentar - ja takk! :)